Når min firbeinte venn og jeg går tur over byfjellet Aksla er det ingen selvfølge at stiene er grusa, eller at trær og busker er klipt ned slik at jeg kan nyte utsikt over Norges vakreste by.

Derfor gikk min stemme til Aksla Vel da dugnadsgjengen på byfjellet tidligere i vinter var en av seks finalister til Frivillighetsprisen 2020.

Nå gikk ikke byfjellets velgjørere til topps, men arbeidet de gjør fortjener all den oppmerksomhet det kan få. Årlig legger velforeninga ned rundt 4.500 dugnadstimer og gjør en kjempejobb for at byfjellet skal være et attraktivt friluftsområde for trim og rekreasjon.

Oppgradering av turstien kalt Siemen på Aksla. Arnstein Eide (leder i Aksla Vel) og Asbjørn Hansen. Foto: Nils Harald Ånstad.

Verdensmestere i frivillighet

Den frivillige innsatsen i Norge er enorm, og Regjeringa kan med rette skryte av at vi er «verdensmestre i frivillighet».

Nordmenn legger ned frivillig innsats verdt imponerende 78 milliarder kroner, viser Statistisk sentralbyrås nøkkeltall for frivillig sektor i 2020. Ulønnet innsats er beregnet til om lag 142.000 årsverk. Over 60 prosent av befolkningen driver med frivillig arbeid.

Frivilligheten er størst innen kultur, idrett og fritid. Men også innen sosiale tjenester og helse er bidragene store. Mange av dem som har det vanskeligst i samfunnet får mat, klær og tak over hodet av frivillige organisasjoner.

To gode hjelpere

Det er mange jeg beundrer for den frivillige jobben de gjør. To av dem er Karl Johan Skårbrevik og Cecilie Sæther. Begge står for det jeg mener er den ultimate frivillighet.

Karl Johan Skårbrevik er initiativtakeren bak Suppebussen, som deler ut suppe og mat ved Korsatunnelen i Ålesund. Suppe-Kalle og hjelperne hans har gjennom en årrekke, og med godt hjerte, skapt et miljø og en møteplass rundt suppebussen, som inkluderer alle.

Før jul deler Hjelpegruppa for Ålesund og omegn ut kasser med mat og gaver til rundt 100 barnefamilier, med innhold som de fleste av oss anser som en selvfølge. I bresjen for arbeidet står Cecilie Sæther, en reddende engel for mange som har kommet i en vanskelig situasjon.

Cecilie Sæther satte i gange en skikkelig ryddesjau på Hjelpegruppas lager når hun ble med i styret. Her i oktober 2018. Foto: Linda Bakken.

Frivillighet koster

Frivillig arbeid har stor verdi ikke bare i kroner og dugnadstimer, men også for dem som gir. Uttrykket «å gi og få noe tilbake» er ofte brukt av frivillighets-arbeidere.

Noen stiller opp for egne og andres barn, skaper fritidsaktiviteter eller ønsker å bidra med noe positivt i lokalmiljøet. Andre brenner for en sak, har et sterkt sosialt engasjement, eller søker fellesskap med andre

Den som tror frivillighet er gratis må tro om igjen. Det er du og jeg, husholdningene, som er frivillighetens viktigste inntektskilde. Vi står for nesten 50 prosent av inntektene gjennom medlemskontingenter, vaffelsalg, loppemarkeder og donasjoner. Fylke og kommuner bidrar med vesentlig mindre.

Hyller frivilligheten

Vi er i ferd med å legge bak oss annerledesåret 2020. Mye har endret seg siden pandemien ramma i mars. Men én ting står like sterkt, om ikke sterkere: frivilligheten.

Til ære for alle hverdagsheltene som står på for frivillig arbeid, har vi laga ei TV-sending. Programmet «Hjerte av gull» er et samarbeid mellom Ålesund kommune og Sunnmørsposten og er tilgjengelig på smp.no fra fjerde søndag i advent. Seerne får møte ulike personer som legger ned betydelig innsats i frivillig arbeid. Lokale artister sørger for julestemninga. Sendinga er vår hyllest til alle som ofrer tid og krefter på frivillig arbeid.

TV-sending: I samarbeid med Ålesund kommune ønsker Sunnmørsposten å hylle det frivillige arbeidet og inspirere til ekstra innsats for andre i ei spesiell juletid. Foto: Staale Wattø

Vi er alle brukere, og kanskje også avhengige, av frivillig arbeid gjennom ulike faser av livet. Bikkja og jeg på vår måte, når vi daglig vandrer over byfjellet. Min julegave til frivilligheten går i år til Aksla Vel.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!