«Er AaFK friskmeldt eller var 5–1 mot Molde et heldig lykketreff?»

KOMMENTAR: Og klarer AaFK å styrke sin syltynne stall denne siste uka?

HER STARTER FESTEN: Mos Abdellaoue brenner til på straffesparket, og Molde-keeper Linde må kapitulere. 1-0 til AaFK, som senere ble til hele 5-1. Og plutselig lignet AaFK på det laget de framsto som i hele fjor høst.  Foto: Marius Simensen

meninger

Det var mange fornøyde AaFK-fjes å se etter 5-1 mot Molde lørdag. Et nærmest sensasjonelt resultat ut fra vinteren og vårens treningskamper. Der Molde har vært gode og AaFK – la oss si – mindre gode.

Men AaFK var svært bra lørdag, etter at de merkelig nok klarte å ri av de første 20-25 minutta uten at Molde scoret. Åpningen av kampen var fæl, sett med AaFK-øyne. Midtstopperne Lie og Ramsteijn så ikke ut til å ha spilt et minutt sammen, og de ble fraløpt og var feilposisjonert en rekke ganger. Men Molde skulle spille hardangersøm inne i AaFK-feltet, og da slapp AaFK unna. Selv ikke da Andreas Lie skulle foreta en avdribling i eget felt og mistet ballen til Fredrik Brustad, endte det med baklengs.

Det gikk ikke like bra da Lie skulle gjøre noe lignende i fjor, og forærte MFK 2-0 målet i seriekampen på CLS. Du bør slutte med slikt, Andreas, det er ingen tilfeldighet at du er keeper og ikke utespiller.

Mange stusset da Daniel Gretarsson startet kampen på sentral midtbane. I AaFK er han enten midtstopper eller venstreback, men nå var det så få tilgjengelige spillere for trenerne at de satte fram Gretarsson som makker til Bjørn Helge Riise i Fredrik Carlsens sjukdomsfravær. Samt at Vebjørn Hoff var opptatt med landslagsspill for U21-laget.

AaFK har kun 17 utespillere i stallen. Det er veldig lite – for skadene og suspensjonene vil komme. Og et par av disse 17 er unge og mangler totalt erfaring på dette nivået.

Sunnmørspostens fotballkommentator Helge Skuseth. 

Gambler?

Fotballekspert og tidligere sportslig leder i AaFK Reidar Vågnes mener at AaFK gambler med klubbens eksistens i eliteserien ved å ha en så liten stall, han tror aldri dette går bra i lengden. Og Reidar har selvsagt helt rett. Dersom AaFK kan gå gjennom sesongen og stille den samme første-elleveren i nesten alle kamper, er det ingen problemer. Men skjer det? Nei.

Overgangsvinduet stenger natt til lørdag, så AaFK har noen få dager på seg til å styrke stallen. Det bør så absolutt skje. Klarer Henrik Hoff å hente inn to nye spillere denne uka vil stallen være OK fyldig, heller ikke mer. Men akkurat nå er den radmager.

Men tilbake til lørdagens fotballfest. Som startet som et tregt forspill, før det ble fullt fyr i teltet. Og det var Edwin Gyasi som var festløve nr. 1. I starten på kampen var han usynlig, men så våknet han. Og når han lyktes dra av noen motspillere, så fulgte de andre på. Gyasi er nok inne i sin siste AaFK-sesong, han føler at hans talent fortjener en bedre liga enn den norske. Der også pengene er flere. Men i vår blir han i hvert fall her, og det skal AaFK være glade for. Publikum også.

Dansk slager

Mikkel Kirkeskovs venstrefot er også en slager for AaFK. Han hadde tre målgivende mot Molde, pluss et par frisparksusere som holdt på å gå inn. Defensivt er ikke dansken noen klippe, men han klarer seg greit nok. Offensivt derimot er han gull verdt for klubben.

Valmir Berisha var som 17-åring så god at han ble hentet av storklubben Roma. Trolig litt for tidlig, for han har ikke klart å oppfylle det potensialet som Roma så i ham. Men nå er han i AaFK, der han vil få mye spilletid og stor tillit. Det trenger unggutten, og målet han scoret mot Molde var av øverste klasse. AaFK kan ha hentet en kjempespiller der! Kan . . .

Mange mener at Molde stilte et halvvegs B-lag lørdag. Det stemmer ikke, selv om klubben selvsagt manglet noen spillere som var opptatt med landslagsspill. Særlig spissene Bjørn Bergmann Sigurdarsson og stortalentet Ottar Magnus Karlsson, begge islendinger, var savnet. Med disse to på plass hadde AaFKs litt vaklende forsvar fått enda mer trøbbel. Men ellers stilte Molde et voksent og godt lag mot AaFK, mens benken besto av kun unggutter.

Valmir Berisha har hatt en nokså anonym start på sin AaFK-karriere. Men lørdag viste han prov på sitt store talent. Kan AaFK ha truffet blink med den tidligere Roma-proffen?   Foto: Marius Simensen

Sterk prestasjon

Uansett var det en sterk prestasjon av AaFK, en prestasjon som må gjentaes i seriekamp etter seriekamp. Åpningskampen mot Stabæk borte er vidåpen, og vi håper inderlig at AaFK har fått orden på forsvarsspillet til da. Bakover har AaFK dessverre klare svakheter, som gode motstandere vet å utnytte. Ikke minst tempomessig sliter AaFKs midtforsvar.

Og hva med keeperplassen? Andreas Lie har tydeligvis foreløpig vunnet duellen mot yngre Pål Heigre. Andreas hadde en bra sesong i fjor, men han hadde sine tabber. Det hadde han også mot Molde lørdag. Og det har hverken han eller AaFK råd til. Keepertabber er så utrolig synlige i en kamp, og AaFK må stole på at keeperen unngår disse. Uansett om det er Lie eller Heigre som står i kassa.

Men det som er aller mest viktig denne uka, er altså å fylle opp stallen med helst to spillere. Trolig har ikke AaFK råd til mer enn én, men det vil også hjelpe på.