Når fotballekspertene kommer med sine tabelltips, har de ofte én ting felles: Når siste kamp er spilt, ser ikke tabellen ut slik de trodde.

Vi står i fare for å gå i den samme fella. Å tippe valgresultatet 100 dager før valget er et sjansespill av dimensjoner.

Vi dropper desimalene, men tror det vil gå omtrent slik. (angitt i prosentoppslutning)

* Rødt: 3

* SV: 7

* Ap: 26

* Sp: 14

* MDG: 4

* Venstre: 3

* KrF: 4

* Høyre: 22

* Frp: 11

Ser vi meningsmålingene over tid er det noen ganske tydelige tendenser å spore.

Den ene er at Arbeiderpartiet omsider ser ut til å få litt vind i seilene. Internt er det ro i rekkene, de har klart å presentere en god del av sin egen politikk, og diskusjonen om Jonas Gahr Støre er rett mann for partiet har stilnet. Dette gir seg utslag i et forsiktig sig oppover på målingene. Vi tror den oppgangen har nok kraft i seg til å vare helt inn i valget.

Sp over toppen

Den andre er at Senterpartiet ser ut til å være over toppen i sin voldsomme vekst på meningsmålingene. Målingene fra før jul hvor partiet så 20-tallet i oppslutning har forsvunnet. Nedgangen er ikke dramatisk så langt, og alt tyder på at partiet vil gjøre et godt valg. Men partiet har fått et skarpere søkelys på seg, og de har hentet mange, og ikke så trofaste, tidligere Frp-velgere. De kan bli vanskelig å holde fast på helt inn til valget. Derfor spår vi en fortsatt svak nedgang, men alt i alt et meget sterkt valgresultat.

Ikke lykkes: Sylvi Listhaug har så langt ikke maktet å gi Frp et løft i oppslutningen etter at hun overtok som partileder. Foto: Stian Lysberg Solum

Den tredje tendensen er at Fremskrittspartiet sliter med å løfte seg på målingene. Alt tyder på at Sylvi Listhaug trenger mer tid på å bygge det partiet hun vil ha. I tillegg mangler hun for øyeblikket de rette sakene. Pandemien har stoppet flyktningstrømmene og det er ingen grunn til å tro på noen flyktningkrise de neste månedene. Partiet prøver igjen å profilere seg på å fjerne bompenger, men sliter med troverdigheten etter seks år med samferdsels- og finansminister – og kraftige økninger i tallet på bompengefinansierte veger. I tillegg har partiet store problemer i de største byene, som Bergen og Oslo. I sum peker det fram mot et svakt valg for Frp.

Den fjerde faktoren er kampen mot sperregrensen. Det magiske fire prosenttallet som gir tilgang til de 19 utjevningsmandatene. Ikke mindre enn fire partier vaker i området rundt sperregrensen. Venstre, KrF, Rødt og MDG kan havne rett over, eller rett under. Det kan gi utslag for maktfordelingen i stortingssalen.

Venstre ryker

Vi tror Venstre havner under den magiske grensen. For fire år siden ble de berget av at Høyre folk i Oslo og Bærum stemte på partiet av taktiske grunner. Den hjelpen vil de ikke få nå. I tillegg har de en svak partiorganisasjon rundt i landet som gjør at de vil slite med å mobilisere fram mot valgdagen.

I tillegg møter Venstre knallhard konkurranse fra MDG om miljø- og klimavelgerne. Dette er ofte unge folk i de store byene. En velgergruppe MDG har stadig bedre grep om. Partiet gjør seg betydelig gjeldende i folkerike områder som Oslo, Stavanger, Bergen og Trondheim. Miljø og klima kan bli et viktig tema under valgkampen Derfor tror vi partiet for første gang kommer over sperregrensen.

Lykkes: KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad har lykkes med å få fram noen viktige hjertesaker for KrFs kjernevelgere. Foto: Terje Pedersen

Det tror vi også KrF kan klare. Partileder Kjell Ingolf Ropstad har klart å få oppmerksomhet rundt en del viktige hjertesaker for kjernevelgerne til partiet. Sammen med en noe bedre partiorganisasjon enn Venstre, da særlig på Sør- og Vestlandet, kan berge partiet.

Rødgrønn regjering

Vi tror Rødt Bjørnar Moxnes også etter valget blir partiets eneste representant på Stortinget. SV ser ut til å klare stabilisere en oppslutning opp mot åtte prosent. Når så i tillegg Arbeiderpartiet vokser, blir det ikke nok velgere igjen til Rødt. Partiet må hente velgere fra Ap og SV for å komme over sperregrensen. Det tviler vi på at de klarer.

Hvilken regjering får vi så ut av dette? Senterpartiet sier nei til å sitte i regjering med SV. Den kampen er jeg ganske sikker på at partiet taper. Blir Ap landets største parti vet Senterpartiet godt at Arbeiderpartiet kan lage sin egen mindretallsregjering uten hjelp fra Senterpartiet.

Får Ap, SV og Senterpartiet flertall i stortingssalen, blir det også en flertallsregjering mellom de tre partiene. Når valget er unnagjort, vil maktpolitikerne i Sp aldri gå glipp av en mulighet til taburetter.

Fasiten får vi ut på kvelden mandag 13. september. Inntil da, kjør debatt!

Sylvi Listhaug har så langt ikke maktet å gi Frp et løft i oppslutningen etter at hun overtok som partileder. Foto: Stian Lysberg Solum