Fylket stiller med nybegynnere på rekke og rad til det nye Stortinget. Det er et dårlig utgangspunkt når en skal slåss om posisjoner i regjeringsapparatet. Derfor er det overhengende fare for at Møre og Romsdal står igjen temmelig ribbet for posisjoner i den nye rødgrønne-regjeringen som skal overta stafettpinnen etter Erna Solberg.

At det blir en rødgrønn flertallsregjering er vi temmelig sikre på. Det eneste usikre kortet i den sammenheng er at SV-ledelsen har varslet at det ferdige forhandlingsresultatet skal sendes ut på avstemning blant partimedlemmene. Her kan det ligge en snubletråd, men dersom ledelsen tydelig anbefaler resultatet til medlemmene, vil det være mistillit til SV-ledelsen om det blir stemt ned.

Arbeiderpartiets Åse Kristin Ask Bakke og Per Vidar Kjølmoen Foto: Staale Wattø

Sliter med navn

Derfor tror vi landet de neste fire årene blir styrt av Ap, Senterpartiet og SV. Hvem i fylket fra et av disse tre partiene peker seg ut som opplagte kandidater til en statsrådspost i en slik regjering?

Vi sliter med å finne de navnene.

Det har å gjøre med hvor de ulike partiene har sine politiske tyngdepunkt. Ingen av disse tre partiene har tradisjonelt det i vårt fylke.

Ap gjør et bra valg i fylket, men må se seg klart slått av Frp. Senterpartiet berger så vidt sitt andremandat og SV kommer inn på utjevning.

Ap har sine sterke områder i Oslo, Østlandet, Trøndelag og Nord-Norge. Senterpartiet står sterkt i Rogaland, Trøndelag, Innlandet og nå også i Nord-Norge.

SV har sine sterkeste posisjoner i Oslo, Stavanger, Bergen, Trondheim og Tromsø.

Dette betyr en god del når regjeringskabalen skal legges og hvilke folk som kommer inn i de ulike posisjonene.

SVs Birgitte Oline Kjerstad Foto: Marius Simensen

Møre og Frp

Det er bare å se til Frp. På det meste hadde Møre og Romsdal fire statsråder fra fylket. Alle fra Frp. Fylket hadde, justisministeren, eldreministeren, fiskeriministeren og samferdselsministeren på en og samme tid. Men så er også Møre og Romsdal Frps klart største fylke.

Når så i tillegg Aps Per Vidar Kjølmoen og Åse Kristin Ask Bakke er nybegynnere på Stortinget. Sps Geir Inge Lien er for første gang inne som fast møtende representant, og Birgit Oline Kjerstad kommer inn som outsider i SV, er det åpenbart langt fram til regjeringskontorene.

Det er de kommende ukene dette avgjøres.

Erna Solbergs sittende regjering går nå over til det som kalles et forretningsministerium. Det betyr at de må ta alle nødvendige beslutninger for at dette landet skal driftes videre på normalt vis, men de kan ikke legge fram ny politikk og det er også sedvane at de ikke fremmer saker som kan oppfattes som politisk kontroversielt.

Men Erna vil noen uker til styre landet, mens Jonas Gahr Støre får den tiden han trenger til å forhandle fram en regjeringsplattform.

Midt i oktober

Støre vil starte med å kalle inn SV og Senterpartiet til det som kalles sonderinger eller samtaler. Det er litt mindre forpliktende enn å drive forhandlinger, derfor vil de tre partiene starte med det. Ap håper å komme i gang med reelle forhandlinger i slutten av neste uke.

Så vil de tre forhandle fram en politisk plattform som de skal styre etter de neste fire årene.

Ved tidligere regjeringsskifter etter valg har det vært vanlig at den sittende regjering legger fram sitt budsjett, før de går av. Budsjettet i år skal legges fram onsdag 13 oktober. Det betyr at Jonas Gahr Støre mest sannsynlig overtar som statsminister torsdag 14 eller fredag 15 oktober.