«Jeg var ung og dum og skjønte ikke hvor dårlig jeg var»

Da Kristian Ruth bestemte seg for at seiling er enkelt, tok han sin aller første mesterskapsmedalje.

OL-KANDIDAT: Kristian Ruth har muligheten til å delta i sitt tredje OL til sommeren.  Foto: Alberto Sanches

mesterskap

Sølvet fra EM nylig gir håp om ekstra vind i seilene mot OL nummer tre.

Norge har kvalifisert inn en laserbåt til sommerlekene i Rio. Veteranen Ruth (30) fra Asker, Herman Thomasgaard fra Drøbak og Mathias Mollatt fra Moss prøver alle inderlig å kapre den plassen, men den eldste har et lite forsprang. Thomasgaard ble nummer seks, mens Mollatt ikke fikk det til.

- Vi skylder Mathias masse. Han hjelper oss, og vi gjør hverandre gode alle sammen, forteller Ruth.

TRIVES: OL-håpet Kristian Ruth har tatt EM-sølv i seiling i år. Nå er han sulten på mer.  Foto: Alberto Sanches

Sistnevnte sto utenfor landslaget en periode, men da spanjolen Anton Garrote kom inn som trener, ville askerbøringen være med igjen. Han har utviklet seg, og har fått hjelp til å se hva som var problemet.

Mye å gå på teknisk og taktisk

- Jeg ble nummer ti i mitt første OL i Beijing, og nummer 16 i London fire år senere. Jeg var ung og dum og skjønte ikke hvor dårlig jeg var, og utrolig nok var jeg lenge med i kampen om gullet i Beijing. I ettertid skjønte jeg at jeg manglet mye seilteknisk, og taktisk var jeg heller ikke der jeg burde være. Jeg bare «gutset» på.

UNG OG DUM: I 2008 var Kristian Ruth med i medaljekampen i Beijing-OL. I ettertid innser han hvor mye han manglet av erfaring.  Foto: NTB SCANPIX

I dag er mye forandret, men ikke akkurat dette: Ruth har fortsatt en brennende interesse for seilingen, og ikke minst en mulig OL-medalje.

Selv etter elleve år på fulltid, det er så vidt det går rundt, er det en fremtidig «belønning» som er drivkraften.

- Jeg har ikke klart å slå meg til ro med OL i Beijing og London. Derfor trener jeg hardt for å prestere i Rio. Det er fortsatt hundre småting å rette på, men jeg fikk en opptur i EM, som nesten var like sterkt som et OL-felt.

VM i Mexico neste

Ruth har følt på kroppen hvor tøft det er ikke å prestere som han ønsker.

- Det er tungt psykisk i de periodene man ikke får det til, og jeg har gått noen runder med meg selv. Men jeg vil så gjerne vise at jeg kan bedre, sier 30-åringen.

Neste mulighet for å ta en OL-plass er VM i Mexico fra 12.-18. mai. Akkurat nå er Ruth på treningssamling på Mallorca, inkludert en E-cup.

Kristian Ruth i aksjon. 

Deretter blir det få dager hjemme i Oslo, før treningsleir i Frankrike fra 10.-23. april.

- Jeg dropper noen verdenscuper fordi jeg må være kynisk. Nå er det forberedelsene til VM som teller.

PS. Norge har ikke tatt OL-gull siden Siren Sundby gjorde det i europajolle i 2004.

Kristian Ruth

Født: 23. juli 1985

Klubb: Asker seilforening

Bosatt: Oslo

Båttype: Laser

Meritter: EM-sølv (2016), 1. plass i en Grad 1-seilas (beste) i Melbourne (2007). Beste plassering på verdens-rankingen er 8. plass (2009). Beste plassering i verdenscupen sammenlagt er en 12. plass (200). 10. og 16. plass fra to OL.

Tagger:
Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
mesterskap