Magnus Carlsen endret planene i siste liten: – Dette er veldig uvanlig

Verdensmesteren meldte seg på turnering - ti dager før start.

Magnus Carlsen har meldt seg på Isle of Man International.  Foto: Grand Chess Tour, Lennart Ootes

sjakk

Magnus Carlsen (26) røk ut av utslagsturneringen FIDE World Cup søndag. Men motivasjonen er det tilsynelatende lite i veien med.

Onsdag ble det nemlig bekreftet at Carlsen stiller i Isle of Man International. Offentliggjøringen kommer 10 dager før turneringsstart, som er 23. september. Turneringen spilles altså på Isle of Man, en øy mellom Irland og England.

– Det er sjeldent han melder seg på så sent, men det er godt å se at sjakkappetitten er stor, sier verdensmesterens manager Espen Agdestein.

Han forteller videre at Carlsen tok beslutningen etter at han røk ut av World Cup. Det er lenge siden Carlsen melder seg på en turnering så kort tid før oppstart, forteller sjakkekspert Atle Grønn.

– Det har nok ikke skjedd på 10–15 år. Dette er veldig uvanlig, sier Grønn, som er internasjonal mester (IM) i sjakk og skriver sjakkspaltene i Aftenposten.

Mener det er et godt tegn

Turneringen i Isle of Man er en såkalt åpen turnering. Formatet skiller seg fra de turneringene Carlsen vanligvis spiller på flere måter. Én av de viktigste forskjellene er at det er flere spillere som deltar, også spillere på langt lavere nivå enn Carlsen.

Store stjerner som Fabiano Caruana og Hikaru Nakamura, samt de tidligere verdensmesterne Vladimir Kramnik og Viswanathan Anand, blir også å se på Isle of Man. Turneringsdirektør Alan Ormsby er henrykt.

– Vi hadde allerede fire topp 10-spillere bekreftet, noe som definitivt gjør det til den sterkeste åpne turneringen i år. Magnus’ deltagelse vil ta turneringen til et nytt nivå, skriver Ormsby i en epost til Aftenposten.

Atle Grønn mener Carlsens hastepåmelding er et godt tegn.

– Magnus føler nok han er i ganske god form. Han spilte bra i sommer i lyn- og hurtigsjakkturneringene i Paris og Belgia, og så spilte han bra i Sinquefield Cup, sier Grønn.

I World Cup røk Carlsen ut for kineseren Bu Xiangzhi i runde 3. Innen den tid vant han imidlertid fire strake partier, og han tapte dermed kun ett ratingpoeng i turneringen.

– Han er nok veldig sulten på en vinne turnering. Han har ikke vunnet én eneste langsjakkturnering i år, sier Grønn.

– Kasparov ville aldri gjort det

Sist gang Carlsen spilte en åpen turnering var Qatar Masters Open i 2015. Der gikk nordmannen seirende ut etter omspill mot kinesiske Yu Yangyi. Carlsen spilte også en åpen turnering i Tromsø i 2007.

De to turneringene hadde imidlertid sjakkstjernen planlagt lenge.

– Det er veldig morsomt og veldig spesielt at han er med. Det viser at han er en verdensmester som tar seg selv uhøytidelig. Kasparov ville aldri gjort dette, altså å melde seg på en åpen turnering rett før start, sier Grønn.

Onsdagens nyhet har vakt oppsikt i sjakkverden. Stormester Jon Ludvig Hammer er blant dem som tolker Carlsens deltagelse som et tegn på motivasjon.

Den luxembourgske sjakkspilleren Fiona Steil-Antoni, som er kvinnelig internasjonal mester (WIM) i sjakk, skal kommentere turneringen. Hun gleder seg også over at Carlsen kommer.

Isle of Man International spilles over ni runder. Turneringen varer fra 23. september til 1. oktober.

Hør Tom Nordlie fortelle om da han måtte «flykte» fra 200 medlemmer fra Klanen på trening på Valle:

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
sjakk