– Jeg ser ingen grunn til at vi ikke kan bli minst like gode her. Det er det som er så spennende. Herd har et perfekt anlegg og beliggenhet. Alt ligger til rette, og klubben har en historie for å utvikle gode fotballspillere, sier Ødegaard.

Fotballtreneren skal i første omgang jobbe mest mulig med fotballakademiet, og fotballinstruktøren i Herd ble oppfostret som spiller i klubben. Etter noen år i Trondheim, der Ødegaard blant annet har jobbet i RBK-skolen, skal han sammen med akademisjef Thomas Pedersen og resten av trenerteamet ta Herds satsing på barne- og ungdomsfotballen til nye høyder.

– Vi vil utvide, og det blir et enda større fokus på instruktørene, teamet og opplegget, sier Pedersen.

Bruker erfaringer

Det skal skje nettopp ved blant annet bruk av Ødegaards erfaringer fra Rosenborg.

– Det ga meg et helt nytt syn på hvordan man kan drive barnefotball. Det handler om så mye mer enn å møte opp og sette opp en økt. Det handler om hvordan barna kan bli gode, først og fremst på en gøy måte. Vi må også legge til rette for at de som vil bli bedre får muligheten til det, mener Ødegaard, som også skal spille på klubbens A-lag.

Herds FFO-satsing er en del av fotballakademiet, men klubben tilbyr også ekstra treninger til eldre barn og arrangerer jevnlig både fotballskoler og fotballcamper. Arbeidet med å utvikle fotballakademiet og implementere prinsippene fra RBK er godt i gang.

– Mye er bra, men det er mye som kan bli mye bedre, sier Ødegaard.

– Hva skal forbedres?

– Jeg ser på det som Rosenborg gjør bra, og det går på profesjonalitet langs hele linja. Det begynner med instruktørene som må ha god opplæring. Vi tar en god gjennomgang med alle instruktørene på hvordan vi vil ha det og får dem til å være på gjennom hele økta. Ofte så har det vært slik at instruktørene her kanskje har møtt opp litt sent til økta og ikke hatt en 100 prosent gjennomført plan på økta, sier Ødegaard. Pedersen, som også er trener for A-laget i tredje divisjon, legger til:

– Selv om kvaliteten alltid har vært god, har den tidligere blitt skadelidende for å få det hele til å gå rundt. Nå har vi fått de andre tingene og det økonomiske opp på et nivå, der det skal bli prioritert mye hardere inn mot kvaliteten på det som skjer på feltet, forteller Pedersen.

Økonomien hindrer ikke

For det koster penger å delta på ekstra treningene for eldre barn og fotballfritidsordningen. Det er disse inntektene som fører til at fotballakademiet går rundt.

– Vi prøver å være fornuftig på pris, og det har vi alltid vært, sier Pedersen.

Skulle noen av barnas familier likevel ha økonomiske utfordringer som står i vegen for deltakelse på fotballakademiet, legger klubben til rette for at spillerne får delta på klubbens aktiviteter.

– Det er ikke alle som har de samme økonomiske rammene. Derfor følger vi den norske velferdsmodellen. De som har mulighet til det, bidrar til å finansiere deltakelsen for dem som ikke har mulighet økonomisk. Det er ikke mange av dem i Herd, men for dem det gjelder finner vi alltid løsninger. Det er ingen som må stå utenfor gjerdet vårt på grunn av økonomi, avslutter daglig leder, Eirik Hoseth.

Herd arrangerer for øvrig fotballskole 6. til 9. august og fotballcamp 13. til 16. august. FFO-en starter opp igjen 21. august..

Herds fotballakademi har vokst, særlig det siste året. Foto: Privat.