Glenn Cudmore og Magnus Nordgård er heltidsansatte som klubbens trenere, og de er hentet for at AaSLK skal være en topp-ti-klubb på juniorsiden. Og i en såpass beinhard idrett som svømming betyr dette store treningsmengder - og store forsakelser.

Alexander Michelsen er sportslig leder i AaSLK, og han har selv tre gutter som alle er aktive i klubben. Og regnet som store talenter.Men eldstemann Aksel, som var landets beste 12-åring for to år siden, har slitt med sjukdom i nesten to år. Og langvarig sjukdom har en rekke av AaSLK-svømmerne slitt med det siste året.

- Trolig pådro Aksel seg kyssesyka for nesten to år siden. Uten at legene oppdaget dette. To års sjukdom er ikke gunstig for Aksel, men nå ser det ut til at han er på veg tilbake, sier Michelsen.

Men også flere andre unge aktive i AaSLK har slitt med langvarig sjukdom. Blant andre Silje Mari Bjørlykke, som er et enormt talent.

Må reagere

– Det stemmer, og det er noe vi tar på alvor. Det er viktig at man er snare til å reagere når de aktive blir sjuke, ikke lar de presse seg videre på trening. Og når 10-åringer trener oppimot 10-11 økter i uka, må man være nøye med oppfølgingen. Også legestanden må ta slike tilfeller mer på alvor, mener Michelsen.

– Nyttårsaften trente AaSLK en fem timers økt, der de eldste aktive skulle svømme 16.000 meter totalt?

– Det var kun de eldste som svømte så langt, de yngre var ikke oppe i slike mengder. Men dette var også en sosial happening, der de aktive fikk mat, sjokolade og avslapning innimellom, sier Michelsen.

– Går svømmingen ut over skolearbeidet?

Strukturert

– Ikke hos mine egne unger, i hvert fall. Men klart at man må være strukturert for å kunne satse skikkelig både i svømming og på skolen. Og dersom du satser på svømming som idrett, går det nok ut over de unges sosiale liv. Og dette passer ikke for alle, derfor blir det også en stor avskalling. I likhet med i de fleste andre idretter. Som fotball. Men her er det viktig at foreldrene følger med, og gir barna miligheter til å drive med andre ting enn svømming.

– Foreldre kan ta kontakt med trenerne eller med sportslig utvalg dersom det er noe. Men så langt er det mest foreldre som ønsker at barna skal bli tatt opp i en høyere gruppe som tar kontakt, fastslår AaSLKs sportslige leder.

– Så hovedtrener Glenn Cudmore er ikke for streng?

– Nei, det føler vi ikke. Han er her for å gjøre en definert jobb, og klubbens styre har tatt et valg om at vi ønsker å bli en klubb som får fram aktive i Norgestoppen. Glenn gir de beste et treningsopplegg som vil gi resultater. Og dersom de ikke er villige til å ofre så mye, så er det deres valg. Man da blir man heller ikke god.

Få siste nytt om sport på Nordvestlandet. Følg SMP-sporten på Facebook!