Fredag i forrige uke skrev Sunnmørsposten at en ansatt i svømmeklubben hadde fått en skriftlig advarsel, etter det som ble beskrevet som en hendelse på trening uka før. Avgjørelsen ble tatt etter et ekstraordinært styremøte fredag ettermiddag.

Sunnmørsposten velger nå å gå ut med hva som var hendelsen som utløste den skriftlige advarselen: En av utøverne i klubben skal ha blitt slått én gang i hodet av trener Rui Magalhaes på ei trening. Sunnmørsposten har vært i kontakt med utøverens far, som ikke ønsker å kommentere saka, men er kjent med at hendelsen blir omtalt. Mandag bekreftet politiet at de hadde mottatt en anmeldelse som er knyttet opp mot saka Sunnmørsposten omtaler.

Anmeldt mandag

– Jeg kan bekrefte at det har kommet en anmeldelse, og at det blir iverksatt etterforskning, sier politiadvokat Guri Falck Kristensen i Møre og Romsdal politidistrikt.

Ifølge daglig leder Sture Fladmark i svømmeklubben, er det han som svarer på henvendelser i denne saka. Magalhaes er kjent med at saka omtales, men ønsker ikke å kommentere den.

– Vi har ikke noen kommentarer til dette, det er noe politiet må ta stilling til, sier Fladmark.

– Hvorfor har dere valgt å beholde en trener som skal ha slått en utøver i hodet?

– Styret har konkludert ut ifra en grundig evaluering, der de har fått juridisk bistand og en gjennomgang med arbeidstilsynet. Ut ifra vitnebeskrivelser, og de rådene styret har fått, så ble konklusjonen en skriftlig advarsel.

Har fått bekymringsmelding

Sunnmørsposten er også kjent med at det nylig har kommet en bekymringsmelding til svømmeklubben, som går på avgjørelsen om å gi en skriftlig advarsel til den portugisiske treneren. Utøveren som skal ha blitt slått av treneren er ikke tilbake igjen i klubben.

– Har dere vurdert å suspendere treneren mens politiet etterforsker saka?

– Vi har søkt juridisk hjelp når det gjelder akkurat det, og konklusjonen er at vi avventer politiets avgjørelse.

– Har treneren innrømt det han har gjort?

– Han har innrømt at det har vært en hendelse. Han har lagt seg helt flat, unnskyldt seg og sagt det ikke har skjedd før og ikke skal skje igjen.

– Hvordan har dere ivaretatt utøveren i denne saka?

– Vi har prøvd å gjøre det på en best mulig måte, men det er et internt anliggende. Jeg har hatt en god dialog med utøverens far.

Kan ikke gi råd

Roar Lervik er organisasjonssjef i Møre og Romsdal idrettskrets. Han bekrefter at svømmeklubben har vært i kontakt med dem om denne saka.

– Siden dette er snakk om et arbeidsgiverforhold, så er det arbeidsmiljøloven som gjelder. Det er en personalsak og må håndteres deretter. Vi kan ikke gi dem råd i denne type saker, sier han.

Kåre Sæter er leder i Møre og Romsdal idrettskrets. Han kjenner ikke til denne saka, men på generelt grunnlag sier han følgende:

– Vi ser stadig at det blir mer komplisert for idrettslag som blir arbeidsgivere. Det er mye som tyder på at det trengs mer bevisstgjøring og kunnskap om den rollen. Vi kommer til å ta initiativ til kurs og møteplasser der idrettslag kan lære om slike ting.

Daglig leder Sture Fladmark i Aalesunds Svømme – og Livredningsklubb bekrefter at klubben har søkt juridisk bistand i saka. arkivfoto: helge Skuseth Foto: Helge Skuseth