Før var han klatrekonge i Tour de France. Etter kjønnsoperasjonen er hun kvinnen Philippa York.

Var borte fra rampelyset i flere år. Nå står sykkelstjernen frem som kvinne.

Philippa York (til venstre) ble kjent som sykkelstjernen Robert Millar.  Foto: Cyclingnews.com / NTB Scanpix

sykkel

– Jeg har visst at jeg var annerledes siden jeg var fem år gammel, men hva forskjellen var og hvordan jeg skulle håndtere det har tatt lang tid å finne ut av. Alt jeg vil si er at det er ikke noe som har skjedd over natten, sier Philippa York i et intervju med britiske The Guardian.

Fredag publiserte hun en uttalelse på nettstedet Cyclingnews, der hun har blogget i flere år under navnet Robert Millar. Der står York frem som kvinne.

Philippa York

Født: 13. september 1958 – i Glasgow, Skottland.

Tidligere kjent som sykkelstjernen Robert Millar.

Som syklist vant Millar blant annet tre etapper i Tour de France, to i Giro Italia og en i Spania Rundt. Millar vant også klatretrøyen i Tour de France i 1984 og ble nummer fire sammenlagt.

Står nå frem som kvinnen Philippa York.

Skal jobbe som ekspert

Robert Millar ble kjent som en av tidenes beste britiske syklister, og har blant annet vunnet tre etapper i Tour de France, to i Giro Italia og én i Spania rundt.

I Tour de France i 1984 vant Millar klatretrøyen, og ble samtidig nummer fire sammenlagt i det som er verdens mest kjente sykkelritt. Etter endt karrière har det pågått en stor forandring i livet.

I denne perioden har den tidligere sykkelstjernen valgt å holde seg unna offentligheten, med unntak av bloggingen for Cyclingnews.

York er leid inn som ekspert for britiske TV-kanalen ITV på 12., 13. og 14. etappe av rittet. Det er i forbindelse med denne jobben hun nå står frem med sin historie. 58-åringen begynte forvandlingen fra mann til kvinne for over 15 år siden, men det er først nå hun snakker om det i offentligheten.

– Jeg har lyst til å dele min erfaring om hvor utrolig fascinerende og krevende profesjonell sykkelsport kan være, sier hun, og forteller om hvordan hun mener det viser at dette er et fremskritt med tanke på at man ønsker å vise hvor komplisert sykkelsporten kan være.

Har vært en vanskelig periode

Hun fortsetter:

– Jeg nevnte fremskritt og å bevege seg videre. Det bringer meg til et mer personlig tema, som handler om reiser jeg, og de rundt meg, startet på i begynnelsen av dette årtusenet. Utfallet av reisen er at jeg for en god stund nå har levd som Philippa, skriver York.

Den tidligere stjernesyklisten forteller at endringer i samfunnet, og fremskritt i synet på kjønnsskifte, er blant årsakene til at hun nå ønsker å stå frem. Men hun beskriver at veien til å bli en kvinne har vært vanskelig.

– Heldigvis er ikke kjønnsskifte lenger et tema som blir møtt med uvitenhet og intoleranse. Det er mye større aksept og forståelse for det nå. Stegene fra å gå fra et kjønn til et annet, kan være vanskelig, og blir alltid tatt kun etter mange tøffe valg. Selv om resultatet er et lykkelige og mer stabilt sted, har perioden frem til nå inneholdt noen sårbare perioder.

I kjølvannet av uttalelsen har York fått mye støtte. Blant dem som har tatt til ordet er tidligere toppsyklist David Millar. Også han skotte. Han forteller om hvordan han gjennom hele karrièren er blitt forbundet med Robert Millar, siden de delte samme etternavn.

David Millar viser sin støtte til Philippa York.  Foto: JEAN-PAUL PELISSIER / X00211

– Jeg har kjent deg, Pippa, i en del år nå. Det har vært rart å se deg skrive under navnet Robert for Cyclingnews.com når jeg vet at du ikke lenger er Robert. Uansett kan jeg forstå hvorfor du har gjort det, siden verden kan være rask med å dømme, skriver Millar.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
sykkel