Bjørgen vil utestenge Russland fra OL

– Hvis det stemmer, vil jeg ikke ha med Russland til OL, sier Marit Bjørgen.

Marit Bjørgen møtte pressen før helgas verdenscuprenn på Lillehammer.   Foto: Mariann Dybdahl

vintersport

LILLEHAMMER: Torsdag ble det klart at Aleksander Legkov og fem andre russiske langrennsløpere ikke får delta i verdenscupen inntil videre. De er også utstengt fra alle framtidige OL.

– Jeg er glad FIS har tatt samme avgjørelse som IOC, sa Marit Bjørgen da hun møtte pressen før helgas verdenscup på Lillehammer.

En vanskelig situasjon

I pressemeldingen som FIS sendte ut i forbindelse med offentliggjøringen av utestengelsen, skriver de at de er forferdet over det systematiske bedrageriet som hadde som formål å unngå at russiske utøvere testet positivt under lekene i Sotsji.

Skidronningen er klar på at hun opplever situasjonen med utestengte russiske skiløpere først fra OL - og nå også fra FIS - som vanskelig.

– Det hadde vært en annen situasjon hvis det hadde vært avlagt positive prøver. For meg er alle utøvere rene til det motsatte er bevist, sa Bjørgen.

Ikke snakket med dem

Hun fortalte at hun ikke har snakket med sine russiske konkurrenter siden mange er dårlige i engelsk.

– Det er nok greit for utøverne at det har kommet en avgjørelse, tror Bjørgen som var ærlig på at det siste året har vært tøft.

– Det har vært mange utenomsportslige ting. Det gjør at man innimellom mister litt gleden og at det er litt tungt å motivere seg.

Sterk Kalla

På Lillehammer trekker hun fram sin overkvinne fra sist helgs verdenscupåpning i Kuusamo, Charlotte Kalla, som en fryktet konkurrent igjen.

– Kalla har vist styrke, også i sommer på rulleskirenn. Hun har vist at hun har gjort en bra jobb og blir sterk i hele vinter, også i OL. Hun er en av de og en av de argeste konkurrentene.

Lørdag får Bjørgen mulighet til å revansjere sprinten som ble ødelagt av en smørebom for de norske skijentene sist helg.

– Sprinten betyr mye, ut i fra at jeg har lyst til å gå den i OL. Når det gikk som det gikk i Ruka er det en viktig sprint for å se hvordan ligger jeg an, sier Bjørgen om ikke lyktes å komme ti en sprintfinale sist sesong.

Søndag er det skiathlon på Lillehammer og ny duell mot Kalla.