Derfor er Marcus (15) Norges største talent

Landslagssjefen: – Marcus er nok tidenes største talent her til lands.
vintersport

Vi har kåret Norges ti største talenter innen vinteridrett. På listen finner vi etablerte utøvere som Tiril Sjåstad Christiansen, Phillip Sjøen og Johann Forfang, men helt på topp troner en helt unik snowboardutøver.

– Det synes jeg er sykt fett. Det er artig at dere ser på meg som et så stort talent, sier Marcus Kleveland.

15-åringen er født og oppvokst på Dombås, og sto på snowboard for første gang da han var tre år gammel. Søsteren dro ham med i bakken, og derfra og ut har interessen bare vokst og vokst.

Satte rekord med supertriks

I en alder av 13 år ble han tidenes yngste til å lande det meget utfordrende trikset Triple Cork (en trippel salto med fire rotasjoner).

  • Se video øverst i saken! (Foto: Red Bull)

TALENT: Vi mener Marcus Kleveland fra Dombås er Norges største vinteridrettstalent.  Foto: Snowboardforbundet

Han har allerede flere store sponsorer i ryggen og har levert imponerende resultater i flere seniorkonkurranser etter at han konkurrerte mot de store gutta for første gang i US Open for to år siden.Det er ingen tvil om at 15-åringen er helt unik, mener landslagssjef Thomas Harstad.

– Marcus er nok tidenes største talent her til lands med tanke på alderen hans. Og som TV 2 tidligere har skrevet, kan man si at han er snowboardens svar på Martin Ødegaard, sier landslagssjefen.

Vil vinne OL og X Games

Snowboardtalentet har store ambisjoner. Kleveland forteller at de to hovedmålene er å vinne både OL-gull og X Games. Men det er likevel noe annet som er hovedmotivasjonen.

– Følelsen av å klare noe nytt, er det beste jeg vet. Jeg har alltid lyst til å prøve nye ting, og å utvikle stilen min. Det er det som driver meg. Jeg synes bare det er gøy, sier 15-åringen – og forteller at han normalt trener rundt 16 timer i uka.

– Hvordan går det å kombinere dette med skolen?

– Hehe. Det blir en del å ta igjen når jeg har vært på tur, for når jeg første reiser blir jeg ofte borte i en hel uke. Men lærerne er greie og gir meg fri, sier 10.-klassingen.

Her er Kleveland i i aksjon under Red Bull Nanshan Open i Kina.  Foto: Red Bull

Kleveland er i dag en del av snowboardforbundets juniorlandslag, men han er også høyaktuell for seniorlandslaget. TV 2s snowboardekspert Jonas Greve tror Kleveland kan være i verdenstoppen i slopestyle og big air innen to år, eller kanskje mindre.

Ekspert: – Kan vinne i big air nå

– Har han dagen, er han en vinnerkandidat i big air allerede nå. Han har noen supertriks som gjør at han kan hevde seg. I slopestyle er Ståle (Sandbech) og Mark (McMorris) hakket råere, men neste sesong er han en av de beste gutta. Han har ikke bare et stort talent, men det virker også som han er villig til å legge ned det arbeidet som kreves. Og har du begge de to tingene, da kan du bli best, sier Greve.

I helgen deltok Kleveland i den gjeve konkurransen Burton European Open i Sveits. 15-åringen imponerte i konkurransen der nesten samtlige av de største snowboadstjernene deltok, og han endte til slutt på en 10. plass med poengsummen 76,45. Noe som utvilsomt lover bra for fremtiden.

Fakta:

Marcus Kleveland

Født 25. april 1999 (15 år)

Klubb: Dombås IL

Hjemsted: Dombås

Brett: Nitro

Tagger:
Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
vintersport