Det beskjedne gullhåpet: – Idretten har forandret personligheten min

Maren Lundby var den beskjedne og forsiktige skihopperen som har forvandlet seg til en gullkandidat i OL. Hva skjedde?

Maren Lundby er klar for hoppkonkurranse i Pyeongchang mandag.  Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

vintersport

PYEONGCHANG: – Jeg måtte få frem villdyret i meg, forklarer 23-åringen.

Hun er i sitt andre OL, trygg og med stor selvtillit. Denne sesongen har totningen vunnet syv verdenscuprenn og hun leder verdenscupen.

Lundby fra klubben Kolbukameratene, som lenge var stille og forsiktig, er ikke lenger redd for å stå frem eller si hva hun mener hvis det har med skihopping å gjøre.

– Jeg var veldig beskjeden og er vanligvis ikke den som er mest frempå, men i idretten er det annerledes. Hvis jeg er i hoppbakken, har jeg en helt annen mentalitet og guts på ting. Jeg får en annen personlighet og innstilling. Jeg blir ikke så forsiktig som jeg kan være ellers. Idretten har forandret personligheten min.

Maren lundby

Født: 7. september 1994

Klubb: Kolbukameratene/Lillehammerhopp

Kommer fra: Heksumhøgda på Bøverbru

Bosatt: Lillehammer

Meritter: VM-sølv miks, VM-bronse junior, 11 verdenscupseire, 2 NM-gull. Deltatt i fem VM og ett OL.

Har lært å bli rå i hodet

Verdens beste hopper forteller at hun har lært å finne frem det beste i seg selv.

– Jeg er et konkurransemenneske, men når jeg blir litt for flink, funker ikke det i hoppbakken.

Hun kom inn i dette sirkuset som 14-åring og deltok allerede i den alderen i sitt første VM. Den gangen, i Liberec i 2009, var Anette Sagen norsk hoppsports ansikt utad.

Nå er det Lundby som er stjernen og en vinner.

Maren Lundby har vært i Sør Korea før og fått premie. Men nå vil hun ha gull.  Foto: Mette Bugge

Mye lærdom å hente

OL-starten i Sotsji for fire år siden ble læring. Hun endte på 8.-plass, men allerede i det første verdenscuprennet etter lekene kom hun på verdenscuppallen for første gang med 2.-plass.

– Da begynte jeg å forstå at jeg kunne hamle opp med de aller beste.

Noen ganger fikk hun litt kjeft av trenerne fordi hun ikke hadde den rette «attityden» i konkurranser. Lundby trente meget godt, men var ikke offensiv nok i bakken.

– Det var etter det jeg ble flinkere til få frem dette villdyret i meg, sier hun.

Sist sesong fikk hun med seg fire verdenscupseire, men i VM i Lahti kom litt av den «gamle Maren» tilbake. Hun ledet etter første omgang, men endte på fjerdeplass til slutt.

– Det har jeg tenkt mye på i ettertid. I finalehoppet i VM ble jeg overivrig. Da hadde jeg litt med meg fra da jeg tidligere fikk beskjed om at jeg ikke var offensiv nok. Dermed tenkte jeg at nå drar jeg bare til, og så ble det litt for mye. Jeg lærte endel av det og fant ut hva jeg skulle gjøre ting annerledes i OL-sesongen. Det betyr å være offensiv på arbeidsoppgaver, men ikke ellers.

Har tatt tak i hodet sitt

En toppidrettsutøver vil og må hele tiden lære for å utvikle seg videre. For Lundbys del handlet det om på evalueringen å ta tak i det mentale, hvordan hun skal tenke når hun kommer i slike situasjoner.

Skihopperen har samarbeid med Anders Meland ved Olympiatoppen. Han har lært henne oppmerksomhetstrening, spisse tanken og være til stede i det hun skal gjøre. Hver eneste dag.

Mye har også handlet om energisparing gjennom vinteren.

– Jeg er en tenkende type, hvis du hele tiden går og tenker på skihopping, så er du utladet når du virkelig skal hoppe. Jeg er blitt flinkere til å takle denne delen.

Mange toppidrettsutøvere sier ikke høyt hva som er målene. Lundby er klokkeklar:

– Jeg har hele tiden vært fast bestemt på at jeg skal bli best. Det betyr gull i OL, selv om jeg også vet at mye kan skje. Denne sesongen har jeg forstått at jeg får til det jeg har satt meg i hodet.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
vintersport