Disse vintersportene får NRK vise, og disse vil gå på andre kanaler

NRK mister store deler av vinteridrettene fra sesongen 2021/22. Men det er ikke alt som blir borte.

Val di Fiemme-etappen i Tour de Ski vil være utenfor NRKs rekkevidde etter at Viasat-systemet (NENT Group) har kjøpt opp rettighetene til store deler av verdenscupen i langrenn. Men det blir ikke slutt på skisport på NRK.  Foto: Terje Pedersen, NTB scanpix

vintersport

NRK mister mye vintersport, men ikke alt. Det blir åpenbart litt vanskeligere å teppelegge sendeflatene med skisport vinteren 2021/22. Det betyr likevel ikke at NRK står helt uten langrennsløpere og hoppere på skjermen.

Dette er FIS-idrettene

Disse idrettene er organisert av Det internasjonale skiforbundet (FIS):

Langrenn

Hopp

Alpint

Kombinert

Friski, fristil

Telemark

Snøbrett

Dette er det som NRK har mistet rettighetene til å vise. Disse vil nå gå på Viasats kanaler:

 • VM i 2023 og 2025 i blant annet alpint og nordiske grener. Det internasjonale skiforbundet (FIS) har kun bestemt seg for arrangørsted av VM i 2023. Det er Meribel-Courchevel for alpint og Planica for nordiske grener.
 • VM skiflyvning i Vikersund i 2022.
 • NRK har mistet rettighetene til å vise verdenscuprenn i regi av FIS med unntak. Norge, Østerrike og Sveits har ennå ikke solgt sine rettigheter.
 • Det over betyr at store deler av Tour de Ski vil gå utenfor NRKs kanaler. Første del av Hoppuka (Tyskland) vil være utenfor NRKs rekkevidde. Hopprenn i Polen, verdenscup langrenn fra Falun, Lahti, Otepää og Val di Fiemme og Toblach vil gå på Viasat.
 • Eventuelle andre langrenn-, hopp- og kombinertkonkurranser i Tyskland, Japan, Canada eller Russland blir sendt på Viasat.

(Les hva NRK kan vise under bildet)

Kjetil Jansrud ned Hahnenkamm i Kitzbühel. NRK har foreløpig rettighetene til å vise dette rennet, og kanalen kan fortsatt behandle visningsrettighetene til denne klassikeren.   Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix

Dette er vintersport som NRK har, eller fortsatt kan få, i perioden 2021/22 til 2026/27:

 • Rettighetene til FIS-skisport i Norge, Østerrike og Sveits er ikke solgt til Viasat foreløpig. Det er ikke tatt endelig avgjørelse for disse landene. I dag har NRK en direkte avtale med Norges Skiforbund (NSF), og Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) rår over rettighetene i Østerrike og Sveits.
 • Verdenscup langrenn i Norge (Holmenkollen, Lillehammer etc.), hoppkonkurransene i Raw Air, Holmenkollrennet og verdenscup på Lillehammer og i Trondheim. Dette vil fortsatt være på statens kanal dersom avtalene med NSF fornyes.
 • Verdenscup i FIS-regi fra Østerrike. Det vil si at de to siste rennene i hoppuken (Innsbruck, Bischofshofen) og alpinklassikerne som Kitzbühel og Schladming for eksempel vil være på NRKs kanaler frem til 2024.
 • Verdenscuprenn i FIS-regi fra Sveits har TV 2 hatt rettighetene til de siste årene. Disse er heller ikke med i pakken som Viasat-systemet nå har kjøpt.
 • Skiskyting selges av Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) og er ikke en del av den nye avtalen. NRK har rettighetene til skiskyting frem til 2022.
 • Langløp på ski (Ski Classics) har NRK rettigheter til å vise frem til 2026.

Informasjonssjef i Norges Skiforbund bekrefter at NRK og NSF fortsatt ikke er i havn med en ny avtale for verdenscuprenn i Norge.

– Vi konstaterer at det er en betydelig interesse og betalingsvilje for skisport, sier Graff.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
vintersport