Internasjonalt analysebyrå spår at Marit Bjørgen blir tidenes vinterolympier

Tror Norge får rekordmange medaljer i Pyeongchang.

Marit Bjørgen har i dag 10 OL-medaljer. Det kan bli flere i løpet av de neste ukene.   Foto: Junge, Heiko / Scanpix

vintersport

Det amerikanske analyseselskapet Gracenote, som blant annet spesialiserer seg på idrettsstatistikk, har sluppet sin siste medaljeoversikt før OL.

Dersom de får rett i sine antagelser, blir det mye jubel i de norske hjem de neste ukene.

Likevel vil nok mange nordmenn være uenig i selskapets anslag om hvem som henter medaljene i Sør-Korea.

Martin Johnsrud Sundeby blir OL-konge, skal vi tro amerikanerne.  Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

I de siste statistikkanalysene før OL anslår de at Norge vil få hele 41 medaljer under mesterskapet i Pyeongchang.

Det er ny rekord i olympisk sammenheng. Det er fire medaljer mer enn USA tok i Vancouver, den forrige rekorden.

Gracenote mener også at Tyskland vil slå den gamle rekorden i år, med 39 medaljer.

Selskapet anslår at Norge vil få 13 gull, 13 sølvmedaljer og 15 bronsemedaljer. Bare Tyskland vil få flere gull med sine 14 mener de.

Det vil knuse den gamle norske rekorden. I Lillehammer og i Sotsji vant Norge 26 medaljer.

Medaljetabellen regnes ut ved å analysere alle resultatene i konkurranser på verdenscup- eller mesterskapsnivå i de forskjellige idrettene fra forrige vinter-OL. Tabellen oppdaterer seg fortløpende og ser ut som om OL skulle holdes nå.

Tipper medaljerush til Norge

Sportsmagasinet Sports Illustrated er enda mer optimistiske i sine anslag. De tipper at Norge får 42 medaljer, blant annet 17 gull.

Og skal man tro den anerkjente amerikanske avisen Washington Post, vil Norge sveve i gullrus de neste ukene. De tror at nasjonen får hele 21 gullmedaljer, ni sølvmedaljer og elleve bronsemedaljer.

Nyhetsbyåret AP tror at Norge tar 40 medaljer totalt, og 20 gull.

Kan bli tidenes vinterolympier

Dersom analysene til selskapet går inn, kan Norge få nok en rekord under lekene. Marit Bjørgen har i dag 10 medaljer fra vinter-OL, og er bare tre medaljer bak Ole Einar Bjørndalen.

Gracenote tror Bjørgen får fire medaljer i år. De tror hun får gull på skiathlon, 30 kilometeren og stafetten, mens hun sikrer bronsen på sprinten. Da ender hun opp på 14 medaljer, og går dermed forbi både Bjørn Dæhlie og Ole Einar Bjørndalen.

Thingnes Bø blir OL-kongen

Selskapet tror at Johannes Thingnes Bø vil bli den norske OL-kongen med fem medaljer, hvor to av de er gull. De tror han vil vinne sprinten, og stafetten, mens han tar sølv på jaktstarten og fellesstarten. På mixedstafetten tror de på bronsemedalje.

Martin Johnsrud Sundby har aldri vunnet et OL-gull før, men de tror på en formtopp for skiløperen.

Mens de fleste i Norge holder Johannes Høsflot Klæbo som en favoritt, tror Gracenote at Sundby blir kongen i langrennsløypa. De tror han vinner tre gullmedaljer, på skiathlon, femmila og på stafetten. I tillegg tror de på sølv på 15-kilometeren.

Tror ikke på Klæbo

I den siste analysen som ble sluppet i går gir ikke oversikten et detaljert anslag om hvem som vinner medaljene, men de trekker likevel ut de store profilene.

Johannes Høsflot Klæbo er ikke blant de, men de anslår at han vil vinne sprinten i klassisk stil. De tror på fire medaljer til Marit Bjørgen, hvorav tre gull.

Det er på langrennsstadion Gracenote Norge vil hente mest. De mener Norge vil hente 17 medaljer, blant annet med Heidi Weng, Martin Johnsrud Sundby, Marit Bjørgen, Ingrid Flugstad Østberg og Johannes Høsflot Klæbo.

Av andre medaljekandidater de nevner finner vi Kjetil Jansrud, Johannes Thingnes Bø og Maren Lundby.

Norge tjener på Russland-utestengelse

Før jul ble Russland utestengt fra de olympiske lekene i Sør-Korea. Ifølge oversikten er Norge det landet som vil hente flest medaljer på grunn av fraværet til mange av de russiske utøverne. De mener at Norge vil hente fem flere medaljer som følge av utestengelsen.

Likevel mener de at de russiske utøverne under det olympiske flagget vil ta med seg åtte medaljer hjem til Russland etter lekene.

I løpet av de neste ukene vil det bli delt ut 306 medaljer, 147 til menn, 132 til kvinner og 27 i blandede klasser. OL starter 8. februar, og slutter 25. februar.