Lorentzen knust av omstridt russer: – Knockout

Håvard Lorentzen ble nummer tre, men det var langt opp til Pavel Kulizhinkov.

Her er Håvard Holmefjord Lorentzen under 1000-meteren i OL i Pyeongchang tidligere i år.  Foto: NTB scanpix

vintersport

I slutten av november reiste Håvard Holmefjord Lorentzen (26) hjem fra verdenscupstevnet i Japan med en 11. plass og fjerdeplass.

Fredag slo imidlertid OL-vinneren tilbake i den polske byen Tomaszów Mazowiecki.

Lorentzen suste inn til tredjeplass på 1000-meteren, og fulgte dermed opp tredjeplassen fra 500-meteren tidligere på dagen.

– Jeg er godt fornøyd med det, egentlig. Jeg leverte på et stabilt høyt nivå i dag. Samtidig: De andre gikk gode løp i dag, men jeg vet jeg har litt mer inne, sier Lorentzen på telefon fra Polen.

Suveren Kulizhnikov

Lorentzen var imidlertid ikke i nærheten av å tukte russiske Pavel Kulizhinkov, som vant begge løpene. På 1000-meteren var det hele 84 hundredeler opp til Kulizhnikov. NRK-kommentator Carl Andreas Wold beskrev avstanden som «knockout».

Lorentzen sier selv at Kulizhnikov er i en «klasse for seg selv» på 1000 meter for øyeblikket.

Pavel Kulizhinov er i storform om dagen. Her er han under EM i Kolomna, Russland tidligere i år.  Foto: AP

De to sprintrivalene har en spesiell historie bak seg. I 2012 ble nemlig Kulizhnikov utestengt for brudd på dopingreglene. Dopingprøvene viste spor av stoffet methylhexanamin.

Kulizhnikov forklarte at han hadde brukt en forkjølelsesmedisin, men ble ikke trodd. Saken førte til at Kulizhnikov ble fratatt en gullmedalje fra junior-VM. Den gikk i stedet til Lorentzen.

Utestengt igjen

Kulizhnikov ble utestengt i to år, før han igjen kom tilbake og hevdet seg i skøytesporten.

I 2016 testet han imidlertid positivt igjen, denne gangen på grunn av legemiddelet Meldonium. I april det året opphevet imidlertid det internasjonale skøyteforbundet den midlertidige utestengelsen av Kulizhnikov. Undersøkelser viste nemlig at russeren kunne ha tatt Meldonium i 2015. Og stoffet var kun på forbudslisten fra og med 1. januar 2016.

Kulizhnikov er uansett en omstridt løper. Men Lorentzen forteller at han ikke tenker så veldig mye over rivalens fortid.

– Han er her og konkurrerer. Jeg har tillit til antidopingsystemet og regner med at de gjør de riktige tingene. Så lenge han er her, må jeg konkurrere med ham, sier Lorentzen.

Håvard Lorentzen ble sprintkongen under OL i Pyeongchang. Her poserer han med sølvmedaljen fra 1000-meteren og gullmedaljen fra 500-meteren.  Foto: NTB scanpix

Denne sesongen virker det som russeren kan bli en dominant skikkelse. I Tomaszów Mazowiecki fredag vant han både 500 og 1000 meter i utklassingsstil.

– Han blir en tøff nøtt å knekke. På 500 meter er det ganske jevnt, men på 1000 meter er han i en klasse for seg selv akkurat nå. Men det går fint an å ta ham der. Alt er mulig, men det er klart han seiler opp som storfavoritt på VM enkeltdistanser og sprint-VM, sier Lorentzen.

Lørdag er det en ny 500 meter på programmet.

Tagger:
Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
vintersport