Norge utklasset konkurrentene i laghopping: - Det gir ekstremt mye selvtillit

Nordmennene overlegne i finske Ruka.

SEIER: Fra venstre Daniel Andre Tande, Anders Fannemel, Johann Andre Forfang og Robert Johansson etter at de vant lørdagens renn i Finland.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

vintersport

RUKA: Aldri har Norge vært bedre i laghopping. Lørdag vant hoppgutta en utklassingsseier i Ruka og tok en historisk fjerde seier på rad i lagkonkurranse.

Ingen var i nærheten av de norske hoppgutta i Finland. Robert Johansson, Anders Fannemel, Daniel-André Tande og Johann André Forfang hadde ledelsen fra start til slutt og var til slutt hele 67,3 poeng foran Tyskland på annenplass.

Da fyrverkeriet smalt over stadionet i den lille finske byen, var det fire meget fornøyde nordmenn som klatret opp på toppen av pallen. På sletta sto en tydelig stolt Aexander Stöckl.

– Alle fire utøverne klarer å levere to gode hopp. Det utgjorde forskjellen om vi sammenligner oss med de andre lagene. De andre gjorde noen tekniske feil og det gjorde ikke vi. Det er stort, sier landslagssjef Stöckl like etter rennet.

FORNØYD: Alexander Stöckl ser sine gutter prestere.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Finaleomgangen startet med hopp på over 140 meter fra både Johansson og Fannemel, som økte det allerede store forspranget fra første omgang.

Tande hoppet 134,5 meter, og ga dermed Norge et forsprang på over 90 poeng før den siste puljen.

Den nye ankermannen for dagen fikk en enkel oppgave med å sikre seieren. Forfang hoppet 141,5 meter og kunne juble for Norges 20 seier i laghopp i verdenscupen.

– Det gir ekstremt mye selvtillit til hele laget. De kan stole på den jobben de har gjort gjennom sommeren, at de kan vinne hopprenn og de får se at det tekniske funker. Det er en veldig god måte å starte en sesong, sier Stöckl.

– Det er langt frem til februar og OL. Jeg vil tippe at de fleste andre land jobber minst like hardt som oss frem mot det, men nå har vi i allefall fått se at vi kan vinne hopprenn. Gullmedalje i laghopp i februar er det store målet for oss, presierer landslagssjefen.

– Husker ikke sist det skjedde

Norge vant dagens renn med hele 67,3 poeng ned til Tyskland som ble nummer to. Det er sjelden kost i internasjonale hopprenn.

– Jeg kan ikke huske at noen har vunnet med så stor margin før. På en skala fra en til ti er dette en klar tier, sier Stöckl.

Treneren mener likevel at laget kan forbedre enkelte aspekter ved hoppene sine.

– Vi har noen ting å gå på, blant annet når det gjelder å sanke flere stilpoeng. Vi ser at vi får færre stilpoeng enn de andre når vi hopper like langt som dem. Noen av utøverne våre sliter litt med nedslagene sine da.

Til tross for gode resultater er den østerrikske treneren opptatt av å holde bena godt plantet på jorda, i det minste utenfor hoppbakken.

– Dersom du blir stemplet som favoritter tidlig, kan det jobbe imot deg. Derfor er vi opptatte av å fokusere på det vi kan påvirke selv, som i dette tilfelle er det tekniske.

Ledet klart

Vikersund, Planica, Wisla og Ruka. Fire lagkonkurranser der Norge endte på topp (de to siste forrige sesong og de to første i høst), Det har aldri skjedd før, men etter den suverene seieren lørdag var seiersrekken et faktum.

Polen var en av de største konkurrentene, men havnet i bakleksa da Piotr Zyla ble diskvalifisert på grunn av hoppdressen i første omgang

Norge hadde en ledelse på 25,9 poeng ned til Tyskland og 37,6 til Japan etter første omgang. Tande gjorde som forrige helg i Wisla og var omgangens beste med et hopp på 140,5 meter.

Stefan Kraft hadde rennets lengste hopp med 147,5 meter for Østerrike, som bare ble nummer fire.

Norge var det likevel ingenting å gjøre med og virker uslåelige i lagkonkurranser om dagen.

Søndag kommer en ny mulighet for de norske til å klatre på pallen individuelt for første gang denne sesongen.