Tre store skihelter mangler, men lekene kan ende med historisk mange gull

Kommentar: I Pyeongchang kommer nye folkehelter til å bli født. Minst én av dem kan være bergenser.

DEN NYE VINEN: Petter Northug er én av de tre store som mangler i Sør-Korea, men arvtakeren Johannes Høsflot Klæbo er yngre, raskere og kan fort ende opp med flere gull i OL.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

vintersport

Det er tomt uten Northug, Johaug og Bjørndalen. Men Norge kommer til å sanke gull i Pyeongchang.

Det er ikke det samme. Jeg må innrømme det. Simen Krüger er ikke Petter Northug.

Erlend Bjøntegaard er en dyktig skiskytter, men han når ikke Ole Einar Bjørndalen til støvleskaftene.

Therese Johaug må sitte hjemme og se på at lagvenninnene fordeler medaljene seg imellom.

Anders Pamer, kommentator i Bergens Tidende. 

Det er litt tomt uten landets tre største vinterprofiler. Det er OL, men jeg tror flere med meg mangler den helt store stemningen.

Vi får tro den kommer.

For vi nordmenn er mer gale etter gull enn Kaptein Sabeltann. Om ansiktene til atleter som Nina Haver-Løseth, Pål Golberg og Andreas Stjernen foreløpig neppe ville vakt oppsikt verken på Torgallmenningen eller på Karl Johan, kan du være viss på at det endrer seg den dagen de vinner OL.

Men popularitet er en rar greie. Petter Northug er åpenbart glad i penger. Han krasjet bilen sin i fylla og stakk fra kompisen sin inni vraket. Therese Johaug er, uansett hvordan man vender på det, tatt i doping. Ole Einar Bjørndalen har aldri fremstått som et menneske som spiser opp TV-kameraet eller får oss til å dåne av sjarmsjokk.

MULIG GULLGUTT: Simen Krüger er ingen Northug, men nå kan han bli norsk gullgutt i OL.  Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Likevel liker vi dem. Fordi vi føler at vi kjenner dem.

Derfor, når vi blir kjent med idrettsfolkene som kommer til å vinne OL, da vil tomheten brått bli borte. I Pyeongchang kommer nye folkehelter til å bli født.

Minst én av dem kan være bergenser.

Håvard Lorentzen har alt som skal til for å bli nasjonalhelt. Han bedriver en erkenorsk idrett. Han har ikke hatt noen enkel vei til toppen. Han er rapp i kjeften og frekk i innstillingen. Og han kan vinne gull både på 500 meter og 1000 meter. Kanskje kan osingen Sverre Lunde Pedersen også sanke metall – i flere øvelser.

Intet er mer kjærkomment enn idrettsfolk fra Hordaland i absolutt verdensklasse.

LITE KJENT: Håvard Lorentzen er det store gullhåpet fra Bergen, men få ville gjenkjent skøyteløperen på gaten i Bergen.  Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Det er likevel praktisk å ha et nasjonalt perspektiv i en sådan stund. Og selv om de virkelig store mangler, er det saktens nok av kjæledegger på startstreken i Sør-Korea. Marit Bjørgen tørster etter mer. Martin Johnsrud Sundby jager sitt første olympiske gull. Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud skal tevle om seier i fartsdisiplinene i alpint.

Jeg har likevel en følelse av at dette blir mesterskapet til norsk vinteridretts virkelige coming man. Første gang jeg så Johannes Høsflot Klæbo springe motbakker, smilte jeg lett. Da jeg innså farten han holdt, begynte jeg å le av hysterisk fryd.

Han er et unikum. For nå når utholdenheten er på plass, er det vondt å slå Klæbo i et skirenn. I hvert fall i fellesstart. Det blir som med Northug. Man kan drikke kaffe, fyre i peisen og måke snø i en god periode.

I innspurten er det bare å benke seg. Henger den unge trønderen med til spurten går, er det game over.

EN STJERNE: Andreas Stjernen er en stjerne på hoppski og en gullkandidat i OL. Utenfor hoppbakken har han derimot ingen stjernestatus.   Foto: Håvard Haugseth Jensen

Som i så mange tidligere OL, er det langrenn som også denne gang ser ut til å bli vår paradegren. Men det er reelle gullforventninger også til skiskytterne, kombinertløperne, alpinistene, hopperne, snowboarderne og freestylerne. Summen medaljer og antall seiere ser ut til å bli aldeles formidabel. Kanskje til og med historisk. Rekorden i antall gull er fra 2002 med 13, i Sotsji i sist OL tok Norge 26 medaljer totalt.

Jeg tror begge rekordene kan ryke denne gang.

Det betyr at nye helter får plass i lyset. Med dem kommer nye historier. I løpet av disse OL-ukene kommer vi til å bli kjent med arvtakerne til karer som Bjørndalen og Northug. Dette er slik sett fremtidens første OL. Og fremtiden ser lys ut.

HVEM? Kjenner du ikke ansiktet? Det er Erlend Bjøntegaard, medaljekandidat i skiskyting i OL.  Foto: Roald, Berit / NTB scanpix