Skiforbundet forbyr omstridt type skismurning

Utøvere under 16 år får ikke lenger bruke fluor i konkurranse.

Fluor forbys for løpere under 16 år. Her fra smøreteltet under et Norgescuprenn i langrenn på Sjusjøen.  Foto: Mette Bugge

langrenn

Bruken av fluor under skiene har skapt massiv debatt i Langrenns-Norge. Nå har Norges Skiforbund bestemt å forby fluor i konkurranser for løpere under 16 år.

Det bekrefter leder av langrennskomiteen i Norges Skiforbund Torbjørn Skogstad.

Temaet ble grundig diskutert på skiforbundets høstmøte på Helsfyr i Oslo søndag ettermiddag. Etter møtet ble forbudet - som gjelder fra og med den kommende vinteren - vedtatt.

– Det er tre hovedgrunner. Det ene går på helse, det andre går på kostnad. I tillegg er det et miljøperspektiv. Fluor blir jo liggende igjen i naturen, sier Skogstad.

Leder av langrennskomiteen Torbjørn Skogstad.  Foto: NTB scanpix

Derfor kommer forbudet nå

I 2017 fremmet Akershus skikrets et forslag om å forby fluor.

Da uttalte Henrik Pay i Holmen IF Langrenn at det var «ingen rød tråd mellom de verdiene som skiforbundet fremsetter i sitt skipolitiske dokument og det som praktiseres i norsk barne- og ungdomsidrett».

Norges Skiforbund innførte først et forbud på høstmøtet i fjor. Men det vedtaket var med forutsetning om at det ble funnet testmetoder som kunne oppdage fluor-bruk før start.

Med andre ord: Forbudet har ikke blitt håndhevet.

Slik skal de håndheve regelen

Det siste året har det imidlertid skjedd ting på testfronten. Skiforbundet ønsker å samarbeide med forskningsselskapet NILU.

Kort fortalt vil testene foregå slik: En inspektør vil klistre en teip på skiene - for å finne ut hvaslags smurning løperen bruker. Deretter vil teipen bli sendt til et laboratorium i Tyskland.

Fluor-bruk vil altså ikke føre til utestengelse fra rennet, forteller Skogstad.

– Det kommer til å bli tatt stikkprøver. Om noen har fluor under skiene, vil det ikke få konsekvenser. Men vi vil varsle klubben, uansett om resultatet er positivt eller negativt.

I januar skrev vi om bekymringen rundt fluor. Hadde skimammaens død noe med fluor å gjøre? Les mer her.

Dette er årsaken til aldersgrensen

Fluor under skiene brukes for å få bedre glid i nedoverbakkene. Debatten rundt bruken dreier seg om bekymring for helseeffekter og miljøhensyn. I tillegg har enkelte tatt til orde for at produktenes pris skaper et slags klasseskille i skimiljøet.

Fluorbruken har ikke bare vært utstrakt på toppnivå. Det har også spredt seg til yngre årsklasser.

I februar 2017 mente daværende smøresjef for det norske landslaget, Knut Nystad, at utviklingen var uheldig.

Nå er altså et forbud på plass.

– Men hvorfor gjelder forbudet bare for utøvere under 16 år, Skogstad?

– For det første ønsker vi å starte et sted. For det andre begynner man å konkurrere internasjonalt når man når junioralder. Der vil norske løpere konkurrere mot utlendinger som bruker fluor. Det er et stort konkurransefortrinn, sier Skogstad, før han legger til:

– Vi vet jo at FIS følger med på det vi gjør. Hvis vi får det til, kan det bli tatt med videre internasjonalt.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
langrenn