Aleksandr Legkov får ikke konkurrere i Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Aleksandr Legkov får ikke konkurrere i Tour de Ski. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

To av Russlands største langrennsstjerner utestenges

Langrennsstjernene Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov får ikke gå Tour de Ski. Det bekrefter de i en pressemelding.

Samtidig hevder de at de er uskyldige.

– Vi har aldri tatt forbudte stoffer og aldri benyttet ulovlige metoder. Vi har alltid fulgt antidopingreglementet og underkastet oss tallrike prøver, står det i pressemeldingen ifølge NTB.

– Vi forstår ikke FIS-avgjørelsen og vil kjempe for at våre rettigheter respekteres.

De krever i pressemeldingen at sanksjonene trekkes tilbake, skriver VG.

Tidlig i desember kom del to av Wada-rapporten i granskningen mot russisk idrett og OL i Sotsji i 2014. Lederen av gruppen, Richard McLaren, presenterte nye, skremmende funn, blant annet at rundt 1000 russiske utøvere skal ha vært en del av et organisert dopingprogram.

I ettertid har Det internasjonale skiforbundet (FIS) bekreftet at det også dreier seg om langrennsløpere. Ingen av dem er foreløpig navngitt.

Wada-utvalget har funnet beviser for at det har foregått systematisk doping fra 2011 til 2015. McLaren sa i sin presentasjon at de hadde beviser på at utøverne ikke gjorde dette individuelt.

– Dopingprogrammet i statlig regi har utviklet seg fra London-OL, friidretts-VM i 2013, og selvfølgelig også i Sotsji-OL i 2014, sa McLaren.

28 russere skal stå i fare for å bli suspendert, seks av disse langrennsløpere. Julija Ivanova har allerede bekreftet at hun er suspendert.

Tour de Ski starter 31. desember med sprint i Sveits. Legkov vant for øvrig 2013-utgaven.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi kårer oss gjennom idrettsåret 2016: