SKUFFET: Ole Einar Bjørndalen fikk ikke det svaret han hadde håpet på lørdag kveld.

SKUFFET: Ole Einar Bjørndalen fikk ikke det svaret han hadde håpet på lørdag kveld. Foto: NTB scanpix

Bjørndalen og Fourcade sinte etter at dopgranskning utsettes: - Vi aksepterer ikke halvannet års venting

IBU vil ikke gjøre noe med utøvernes dopingbrev ennå.

Lørdag kveld holdt Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) et ekstraordinært styremøte i Antholz. Her diskuterte de eventuelle sanksjoner mot Russland, etter at 160 utøvere har gått sammen og signert en underskriftskampanje der man krever en kraftig opptrapping av sanksjoner i fremtidige dopingsaker.

Verken Ole Einar Bjørndalen eller franske Martin Fourcade var fornøyd med svarene de fikk. IBU vil ikke gjøre noe med dopingbrevet fra utøverne før om tidligst ett og et halvt år, kom det frem på en pressekonferanse.

– Jeg er forbannet, sa Fourcade til TV 2 og NRK.

– Aksepterer ikke

Bjørndalen var noe mer behersket etter IBU-møtet, men også han var skuffet over svarene.

– Vi aksepter ikke halvtannet års venting på at kongressen kanskje skal gjøre noe. Vi ønsker et rent mesterskap som kommer om noen uker. Da må vi ha en reaksjon fra IBU, sier han.

I den såkalte McLaren-rapporten ble 31 russiske skiskyttere nevnt, men kun de to som det er innledet dopingsak mot er blitt suspendert.

SJEFEN: Anders Besseberg er president i IBU.

SJEFEN: Anders Besseberg er president i IBU. Foto: Stein Bjørge

– Syv russere forblir under etterforskning av IBU, men det er ikke tilstrekkelig med bevis mot de andre utøverne for øyeblikket. Vi har åpnet en formell etterforskning mot det russiske forbundet, sier IBU-president Anders Besseberg til TV 2.

Frist til 5. februar

– Jeg forstår at utøverne er utålmodige, men problemet er at vi må handle i henhold til det regelverket vi har i dag. Vi kan ikke vedta en ny regel hver dag, sier Besseberg.

Russlands skiskytterforbund har fått frist til 5. februar på å klargjøre sin rolle i dopingskandalen.

– Vi vil 9. februar ta avgjørelser basert på svarene vi får fra det russiske forbundet, og ta stilling til om det kan bli nødvendig med en ekstraordinær kongress, sier den norske IBU-presidenten.