Bjørnis-pappaen: – Lett å glemme barna ved ulykker

Barn møtte Bjørnis i Ålesund

Over 200 barn fra 16 barnehager fikk i dag møte brannbamsen Bjørnis ved Ålesund brannstasjon.

Video: Mona Skjong Klipp: Per Ove Stige

Ålesund

– Vi gleder oss mest til å møte Bjørnis, sier barna ved Skåthaugen barnehage i kor.

– Hvorfor det?

– Fordi vi aldri har møtt ham før, får Sunnmørsposten til svar.

Rustet for oppgavene

Elena, Alida, Heine, Dennis, Johan, Matheo, Eiler og de andre har fått Bjørnis-brannhjelm.

Her er det Milla (til venstre) og Henny fra Skåthaugen barnehage som får teste brannslangen.  Foto: Mona Skjong

De er godt rustet for postene med oppgaver de skal gjennom på brannstasjonen, før de skal møte selve hovedattraksjonen: Bjørnis!

Det er første gang Ålesund brannvesen er med i prosjektet, som er utarbeidet av Trøndelag brann- og redningstjeneste, og som har spredt seg til 31 brannvern i 60 kommuner i Norge.

Omsorg ved traumer

– Dette er blitt kjempestort, og det er kjempestas for oss å kunne invitere over 200 barn hit i dag, sier Øyvind Gresdal ved Ålesund brannstasjon. Brannbamsen Bjørnis er først og fremst utviklet for å møte barn som har behov for omsorg og trygghet ved ulykker og traumer, forteller Gresdal.

Bjørnis bidrar òg til å vekke barns interesse for forebyggende brannvernarbeid og i læringen om brannsikkerhet, forteller han. Det er laget et helt opplegg rundt bamsen, med informasjonsmateriell tilpasser barn.

Lett å glemme barna ved ulykker

Ålesund brannvesen har i første omgang kjøpt inn ti utgaver av brannbamsen Bjørnis, som skal plasseres ut i brannbilene. Etter hvert som beholdningen minker, bestilles det inn nye bamser.

– Disse er med til skadested, ved brann og ulykker, forteller Gresdal. Barn kan lett bli glemt om foreldrene står midt oppi en kritisk situasjon. Bjørnis-bamsen bidrar da til at brannvesenet lettere kan få gitt barna oppmerksomhet og trygghet i en traumatisk situasjon.

Richard B. Heimen i Trøndelag brann- og redningstjeneste er mannen som fant opp brannbjørnen Bjørnis.

– Vi har erfart at denne bamsen tar bort mye av det vonde, og at barna synes det er godt å ha noe å holde i. Dette hjelper i forebygging av traumer, og vi ser at når vi deler ut bamsene, blir barna glade, forteller Heimen, som selv har delt ut mange Bjørniser til familier i ulykker eller som har mistet huset sitt.

Kan sangen

– Barna har gledet seg veldig til denne dagen, sier Ida Aarøe Borgundvegen barnehage.

Bjørnis og barn fra 16 barnehager besøkte Ålesund brannstasjon tirsdag.  Foto: Mona Skjong

De har hatt brannuker på barnehagen, sett Brannmannen Sam og vennebyen, og lært at hvis det begynner å brenne, må man gå ut - uten sko, og de har sunget «Huset brenner-ring 110!».

Så barna synger og danser med når musikkanlegget på brannstasjonen setter i gang. De kan Bjørnis-sangen, og flere retter opp en finger, og så en finger, og former en null til slutt. Det blir 110!