– Jeg hadde bestilt røde russeklær, men da jeg ble klar over at blått var et alternativ, ombestemte jeg meg, sier Ida Celine Topp Kristiansen.

Hun går siste året på Fagerlia vg. skole og feirer russetida like godt som alle de andre. Men med blå bukse skiller hun seg ut.

– Jeg gikk to år Spjelkavik vg. skole, men siste året måtte jeg flytte over til Fagerlia, for å få fordypningen i økonomi og samfunnsfag, sier Ida Celine, som synes økonomi er morsomt.

– Neste år blir det Handelshøyskolen BI i Oslo, sier hun.

Alternativet

Blå Ida Celine Topp Kristiansen er blåruss på rød russebil. Foto: Johan Behrentz

– Hvordan reagerer de andre i russen på at du er blåruss?

– Mange av medelevene som har økonomisk fordyping har ikke vært klar over at det er et alternativ å være blå. Men det går helt greit å være blå blant mange røde russer, og jeg er med i en rødrussbil.

Lærer Anna Simonsen synes det er leit at ikke flere velger å være blåruss for å markere at de har valgt økonomiske fag. Hun skulle gjerne ha sett at flere også hadde valgt å fordype seg i disse faga på skolen.

Færre blåruss

– Det kunne vært flere blåruss enn det er, men mange velger å være rødruss fordi de ikke har sett alternativet. Det er også en klar tendens på landsplan at det blir færre blåruss. For meg handler det om å være stolt av faget og yrket man vil velge. På samme måte som sjukepleiere eller ingeniører er stolte av sine fag, bør økonomer være det av sitt, sier Simonsen.

Hun kom fra det private næringslivet før hun begynte å jobbe på Fagerlia vg. skole. Der vil hun gjerne tale de økonomiske faga sin sak.

Virkelighetsnært

– Faget er både teoretisk og praktisk, og vi bruker i utstrakt grad digitale verktøy når vi jobber. På den måten gjør vi faget svært virkelighetsnært, sier hun.

Utdanningsleder Ellen Røsvik ved Ålesund vg. skole sier til Sunnmørsposten at elevene i større grad enn tidligere velger hvilken russefarge de vil ha.

– Det er ikke slik som før, da de som valgte Handelsgym automatisk var blåruss. I dag kan hvem som helst velge den fargen de vil. Jeg har blant annet sett lærlinger har valgt å være blåruss, sier Røsvik, som henviser til eventuelle russeregler som måtte finne om disse fargene.

<strong>Viktig:</strong> Lærer Anna Simonsen ved Fagerlia vg. skole (tv) ønsker at flere skal velge økonomiske fag. Ida Celine Topp Kristiansen (th) har valgt blått russeutstyr for å vise at hun har fordypet seg i fagområdet. Foto: Johan Behrentz