– Det er en rekke muligheter til å påvirke politikken også utenom hvert fjerde år når det er valg, sa Vinje Aurdal i et innlegg i Shippingklubben i Ålesund i kveld. Der var hun i absolutt mindretall som kvinne, selv om «gutteklubben», som i kveld markerer 25 år, gjerne vil ha flere damer mellom seg.

Muligheter

Temaet hun hadde fått å snakke om var «Hvor står vi, hvor går vi» i kommune- og regionreformen. Hun viste blant annet til Danmark, der man har kommet lenger med kommunereformen enn i Norge.

– Kommunereformen vil by på nye, ubrukte og spennende metoder for å delta i demokratiet, sa ordføreren, som har sittet i en regional arbeidsgruppe for å utrede disse mulighetene.

Vinje Aurdal mener det er svært viktig å bli en sterk region for å demme opp om sentralisering.

Har du spørsmål til politikarane i din kommune? Still spørsmåla her («Kan du svare?»)

.

Skryt Tidligere Haram-ordfører skrøt av Ålesundsordfører Eva Vinje Aurdal (Ap), som har tatt lederskap i å skape en sterk sunnmørsregion. Foto: Johan Behrentz

Fikk skryt

Ordføreren er spent foran 19. mai, når kommuner rundt Ålesund skal si sin  mening om kommunereformen. Hun håper virkelig ikke at det blir som kommuner rundt Molde, som folkeavstemning ikke ønsket seg sammenslåing med byen, men søker samarbeid med landkommuner.

Det vil etter hennes mening svekke Molde-regionen.

– Sunnmøre har etter dette en unik mulighet til å bli et tyngdepunkt i Møre og Romsdal, sa ordføreren, som fikk ros av tidligere ordfører i Bjørn Sandnes (H) i Haram som mener Ap-politikeren Aurdal har tatt et ekte lederskap i denne saken.

Farstad Andy Farstad ønsket velkommen til lokalene til Farstad Shipping, der Shippingklubben har medlemsmøte og markerer 25 år. Foto: Johan Behrentz

Nasjonal slagkraft

– Reformen dreier seg om å få sterkere nasjonal slagkraft, sa ordføreren, som er mener sentraliseringen er et av de sterkeste argumentene for å slå kommuner sammen.

– Ungdommer med kompetanse som flytter fra fylket, må ha et sterkere alternativ for å holde seg her, sa ordføreren blant annet og minte om at det allerede i dag er et utstrakt samarbeid gjennom interkommunale selskaper.