Svært ofte går turen prisverdig nok til Polen, for å ta inn over seg nazistenes grusomheter.

Men om formålet er aldri så faglig, må disse reisene betales.

Bystyret behandla

Ålesund bystyre behandla i går retningslinjene for gjennomføringen av slike utreiser.

Kultur- og oppvekstutvalget hadde ifølge Kåre Hanken (Sp) behandlet problemstillinga både lenge og vel. Dilemmaet kommer visst ingen seg rundt:

Det kinkige vil alltid være at ikke alle familier har like mye å legge i offerskåla.

Foreldre driver dugnad

Derfor fremmet SVs Anders Lindbeck forslag om at skolene burde ha hovedansvaret for det økonomiske arbeidet ved skoleturene. Styre pengebruken.

Foreldrene driver i stor grad dugnad, samtidig som det er anledning til å gi skolen gaver. Disse MÅ fordeles på alle elever.

Lindbeck vil at skolen i størst mulig grad bør administrere dette arbeidet, for å sikre sensitiv informasjon og gratisprinsippet i størst mulig grad.

Kåre Hanken mener foreldrenes taushetserklæringer er like sikre som skolenes.

En jobb for kontorfolket

Både Høyre og KrF innvendte at lærerne har nok å styre med som det er, mens SV kontret med at det ikke trenger være lærernes oppgave, men skolens.

Altså en jobb for kontorfolket. Men KrF vil ikke overlate dette til dem. Simon Molvær Grimstad frykter det kan resultere i færre turer siden skolene mangler praktiske ressurser.

Ullen gave-praksis

– Vi velger å stole på foreldrene. Skolene er uansett avhengige av at foresatte stiller opp med stor egeninnsats. Henriette Bryn i Ap har sans for Lindbecks ansvarsplassering, nettopp på grunn av den litt ulne gave-praksisen.

Disse 10.-klasse-turene arrangeres formelt av foreldre på privat initiativ. Men forventningen har forlengst utarta til praksis. Bordet har fanget.

Lærerne ikke økonomisk  ansvar

– Dette ER skoleturer, det er det ingen tvil om, pekte Anders Lindbeck på. Men et i all hovedsak borgerlig flertall på 30 vedtok de nye retningslinjenes punkt om at lærerne ikke skal ha ansvar for det økonomiske ved turene.

Det velges økonomiansvarlige foreldre som tar seg av dette i samarbeid med skolen.