Alle store foretak plikter å avgi nøkkeltall. Årets utgave av Slinningsbålet vil bestå av noe sånt som 40.000 paller. Cirka.

Nå er ikke verken hoderegning eller tasting på kalkulator vår største styrke. Men ting tyder på at guttene da skal trekke/løfte/stable ca. 100 tonn.En europalle veier rundt 25 kilo. Dersom den er tørr og fin. Det er ikke disse, for å si det slik. Så bare legg inn større margin.

– De yngste sleper pallene etter seg, puster og peser. Med tida kommer teknikken. Først opp på låra og så løfte over hodet, forklarer gjengen. Fundamentet inneholder ca. 3500 kubikkmeter treverk.

– Men dere lager jo egentlig et tullebål, gutter? Uten stappemat som i gamle dager? Full gjennomtrekk?

– Den nederste delen er faktisk lagt dobbelt. Inni der legger vi dårligere engangspaller. Vi stapper vi også, svarer gjengen. Forsøk på opptrekk biter ikke. Det er mange tiår siden båla begynte å orientere seg oppover, snarere enn telle timer.

– Apropos timer: Når begynte dere?

– 10. april. Jovisst er det tulent å legge ned så mye tid og arbeid på noe som skal brenne ned. Men det er nå gøy også, da! Belønninga ligger visst i å se tilstrømminga. Oppleve folkefesten. Gi noe tilbake.

– Da blir vi stolte. Pr. torsdag kveld var bålet ca 23 meter høgt. Svimlende!

– Etterhvert som vi bygger oss oppover, forsvinner høgdeskrekken. Du må utfordre deg sjøl litt i starten. Til slutt merker du ikke noe. Vi blir vant til det.Men et blikk på byggverket er mer enn nok for oss. Aldri i livet.Det meste av byggematerialet er lovlig levert. Også på dette punktet er det visst nye tider.Torsdag fikk Alexander Heen endelig beskjeden han har venta på siden 1. februar: Guinness Book of Records har godtatt søknaden og sender en mann.

– På Arbeidernes Dag 2007 i Slovenia brukte de trucker og kran på rekordbålet som målte 43.44 meter. Juks, spør du oss.Og veteranene i Laksevåg har bare sjelden vært i nærheten av å lage like stort bål som vårt.

– Kan dere klare rekorden?

– Vi tror og håper det. Mangler det noen meter i lasermålinga, klatrer vi bare opp igjen.