– Barn og framtidige generasjoner er en viktig målgruppe for oss. Det er lite historie på skolen, og det gjør det ekstra viktig å videreføre den til de yngre. Dette er en del av vår kulturarv, og skal ikke glemmes, sier Børre Kenneth Thorsen, leder for Tueneset Kystfortforening.

Familiedagen som ble arrangert i går er et ledd i et mer langsiktig mål. Å samle unge, foreldre og barn på Tueneset slik de kan oppleve historia slik den er skrevet.

Krigshistorie

Mange har møtt opp på Tueneset søndag for å leke i det nye Barnas Fort, og høre på eventyr og visesanger under tak på uteklasserommet. Foreninga vil etter hvert åpne en dialog med skoler om å ha undervisning der.

– Dette er over all forventning. Vi tenkte at dette var en fin dag å ha kulturaktiviteter på, og det lykkes vi med, sier Thorsen.

Tueneset Kystforening har gjort et stort arbeid i området. På Tueneset fantes det under krigen et lite samfunn på rundt 200 tyske soldater med fengsel, fellesbad, sjukestue og boliger. Hele kystfortet strekker seg over 850 mål på Tueneset, og på to av disse målene har foreningen sørget for å legge til rette for å formidle lokal- og krigshistorie akkurat der det skjedde.

Natur

Dugnadsgjengen har blant annet rehabilitert den 70 kvadrat store Falkenhorstbunkeren, men effekter og utstyr til innredning mangler fortsatt, og skal samles inn i løpet av høsten. Hovedarbeidet er likevel ferdig, og neste lørdag er det offisiell åpning. Thorsen påpeker likevel at det ikke bare er okkupasjonshistorie de vil formidle.

– Vi ønsker også å bidra til naturlære, sier Thorsen.

Eldorado for barn

– Vi er ikke de som er mest på Tueneset, så vi ville få med barna når det først skjedde noe, forteller Monica Alnes.

Hennes tvillingpar Matteo og Johannes Alnes leker ivrig inne i Barnas Fort under familiedagen. Monica mener fortet er nyskapende og et eldorado for barn.

– Barna elsker å være her.

Til vanlig går de mye tur i området på Fjelltun der de bor.

– Men dette er bedre. Her er det tilrettelagt for barn.

Matteo Alnes (nederst), Lilly Kvalvik Knutsen, og ohannes Alnes leker i Barnas Fort på Tueneset. Foto: Maria Finnøy Fagervoll