Rådene for ferske studenter

Er du ny student i byen, og lurer på hva du skal ta deg til? Et panel av ringrever fra studentorganisasjonene kommer med sine tips her.

Flyfoto av Ålesund sentrum.  

Ålesund

I anledning studiestart ved NTNU har Sunnmørsposten samlet et panel ikke fullt så ferske studenter – for å gi råd til deg som er helt ny student, og kanskje også ny i byen.

Les også vår ordliste i sunnmørsk: Klubbe, nett og tuge? Dette må du pina dø lære deg!

Se video: Slik gikk det da vi testa sunnmørsken til tre ferske studenter!

Frivillighet

Med tanke på at panelet vårt består av ringrever fra de ulike studentorganisasjonene i Ålesund – Studentparlamentet, Ålesund stundetersamfunn, fadderstyret, Næringslivsutvalget ot Start – sier vel egentlig det første rådet seg selv.

– Bli med i en studentorganisasjon! Det hjelper veldig, sier Martin Breyholz fra Næringslivsutvalget.

– Ofte tenker man at folk ser viktige ut i organisasjonsklærene. Det tok lang tid før jeg turte å snakke med disse «viktige» personene, sier Karoline Bank. Hun vil gjerne avvæpne skummelheten: – Det er lav terskel og stor takhøyde!

Panelet I kjelleren på NTNU har studentorganisasjonene kontorer. Her er panelet samlet: f.v. Mari Mittet i Ålesund studentersamfunn, Marius Brunstad fra Start Ålesund, Karoline Bank og Gjermund Kvernmo Langset fra Studentparlamentet og Martin Breyholz fra Næringslivsutvalget.  

 

Det finnes studentorganisasjoner og grupper for det meste, enten man er interessert i idrett, friluftsliv eller ølbrygging, får vi vite. I tillegg er det egne linjeforeninger for de ulike studieretingene man kan bli med i.

– Og hvis du ikke finner en gruppe som driver med akkurat din interesse, kan du starte en! sier Mari.

– Det er en liten skole, og kort veg fra idé til gjennomføring, sier Marius Brunstad.

Uteliv

Men det viktigste først: Hvor går man ut? Det kommer raskt frem at Hoffmann er en slager – i alle fall på torsdager og lørdager.

– ÅSS-medlem har gratis inngang og får rabatter på drikke og mat, sier Mari Mittet.

Flere av utestedene har egne rabatter for studenter. På noen av dem må man være ÅSS-medlem.

Studentstedet Slik ser Hoffmann ut på dagtid. 

 

Pianisten er stedet for torsdagsfylla. På spontanfylla ender man alltid opp på Keiseren, mens Terminalen er stedet for konserter utover høsten.

Så må vi ikke glemme nattmaten: Da går det i burger fra Jafs ved Hellebroa, kebab eller – og denne siste er kanskje mer uvanlig – bakt potet fra Potetbakeren.

– På Sarahab Tandoori får du en relativt billig, stor burgermeny dagen derpå, legger Gjermund til.

Av kafeer nevnes Waynes, Racoon og Lyspunktet.

– Men ikke spør om et glass vin på Lyspunktet, det er dårlig stemning!sier Gjermund.

I tillegg skal kafékjeden Dromedar snart åpne i sentrum og på Moa – en populær gjenganger blant studenter i Trondheim og Bergen.

Forskere mener håndskrevne notater gir best læring

Trondheim (NTB): Håndskrevne notater gir bedre læringseffekt enn å bruke PC-tastatur, mener to NTNU-forskere. Men det spiller liten rolle om man bruker blyant eller digital penn.


Å bo med andre

Mange studenter bor i studentbolig eller kollektiv sammen med andre.

– Lag klare avtaler om husregler i fellesarealene fra starten av, og følg dem, sier Karoline.  

– Men minst like viktig er det hvordan man velger å ta opp misnøye og problemer med dem som ikke følger husreglene. Hvordan vil du selv bli møtt? Med konfrontasjon, eller går det an å forklare på en vennlig måte, sier Jone.

Felleskos Å bo i kollektiv kan by på utfordringer, men også mange fine opplevelser og kosekvelder sammen. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix  

Å holde murringen for seg selv anbefaler de imidlertid ikke: Åpenhet er viktig, sier Martin.

– Ha lav terskel og ta opp ting med en gang, slik at det blir naturlig fra starten av, sier Karoline.

– Og så må du være litt rund i kantene. Selv om du ikke liker lukten av makrell i tomat, må andre få lov til å ha den maten i kjøleskapet, sier Gjermund.

Jobb og niste

– Hva med studentøkonomi. Hvordan overlever dere med studentøkonomi?

– Vi jobber! Kommer det straks.

De fleste studenter må jobbe ved siden av studiene for å få endene til å møtes.

– Og ta med niste. Kantina har ganske billig middag, men ikke om du spiser der hver dag, og ikke så billig brødmat, sier Gjermund.

Ta med niste og spis restemat, anbefaler studentene. FOTO: Cornelius Poppe / NTB scanpix 

Marius sverger til å handle fra dag til dag innenfor et dagsbudsjett, heller enn å handle stort. Jone anbefaler å bruke det man har i skapet, og ikke være redd for å hamstre hjemmefra.

– Hvis flere går sammen om å lage middag, blir det også gjerne billigere for hver person, sier Karoline.

Rabatt og gratis helsetilbud

Og ikke minst anbefaler de å sette seg inn i hvor det er studentrabatt. Ålesund studentersamfunn har avtaler med blant annet spise – og utesteder, og på studenttorget.no kan man også søke opp for eksempel frisører eller tannleger med rabatt.

Sjekk også hvilke utgifter du kan få refundert som student. Det går an å få støtte fra Sit (Studentsamskipnaden) til psykolog, tannlege og lege. SiT tilbyd også kurs og rådgivning, og studentene har en helsesøster på NTNU. Studenter kan også benytte seg av helsestasjon for barn og unge på Moa.

Fadderperioden i gang:

Studentfest 12 dager til ende

Onsdag gikk startskuddet for fadderperioden i Ålesund. For første gang har studentene egne faddervakter som skal patruljere byen og passe på.