Volsdalsneset:

Flertall for 14 etasjer i Ålesund

Den høyeste blokka på Volsdalsneset blir på fjorten etasjer.

Ingerid Ulstein i Ulsmo eiendom fulgte debatten i bystyret fra tilhørerplass. Hun var selvsagt fornøyd med vedtaket.  Foto: Hilde Hovik

DEBATT Nå kan du si din mening om byutvikling i Ålesund - klikk på bildet og delta i debatten. 

Ålesund

Et flertall i bystyret vedtok torsdag kveld planen som betyr at det kan bygges ei blokk på 14 etasjer på Volsdalsneset.

Aps bystyregruppe delte seg, og sørget for at det var fornøyde representanter fra utbygger Ulsmo som kunne forlate bystyresalen.

- I dag er det all grunn til å være fornøyd, sier Ingerid Ulstein til smp.no. Hun er administrerende direktør i Ulsmo som sammen med kommunen og Ålesund Stadion har laget områdeplanen som nå er endelig vedtatt.

Hyggelig

- Dette er også en hyggelig dag for Ålesund, folk som bor her og den videre urbaniseringen av byen, mener Ulstein.

- Hva skjer nå?

- Vi må få detaljreguleringa gjennom, og så kan arbeidet med å forberede byggeprosjektet starte.

Ulstein sier at det er en hel del forhold som trenger planlegging og som vil ta tid.

- Men dette blir spennende. Alle som drømmer om å bo nært sjøen kan melde sin interesse.

Ulsmosjefen var ikke like glad for et tilleggsforslag fra Sindre Nakken (Ap) som fikk støtte fra et enstemmig bystyre. Områdeplanen åpnet for at det såkalte badeflaket skulle få unntak fra kravet om universell utforming.

- Det signalet kan vi ikke være bekjente av å gi, mente Nakken.

- Useriøst og rein bingo

Varaordfører Tore Johan Øvstebø gikk høyt på banen da han innledet debatten, og kalte et flertallsvedtak fra plan- og byggesaksutvalget (PBU) useriøst og rein bingo. Da utvalget før ferien skulle ta stilling til rådmannens to alternativer til områdeplan, laget utvalget sitt eget forslag som også fikk flertall. Det gikk ut på at den høyeste blokka skulle barberes med fire etasjer, men at både uteområder og antallet leiligheter skulle være uforandret.

- Vi skal være en seriøs aktør i møte med utbyggere, og vedtaket i plan- og byggesaksutvalget tar ikke den grundige prosessen som har vært i denne saken på alvor, sa Øvstebø. Det betyr ikke at alt som kommer fra utbyggere skal omfavnes, men omdømmet vårt står på spill dersom vedtaket fra PBU blir stående. Vi må framstå som forutsigbare. Ikke bare i dette tilfellet, men også når vi skal ha utbyggere på sørsida.

Gullstol

Øvstebøs innlegg skapte reaksjoner - også fra koalisjonskompisene i Ap, Thor Hansen og Sindre Nakken.

Venstres Steffen Falkevik mente at Øvstebø bar fram utbyggerne på gullstol, og at det var et demokratisk problem at de folkevalgte ikke skulle få bestemme. Falkevik var også skeptisk til omfanget av planene på Volsdalsneset.

- Her skal det bo tusen nye mennesker på et sted med så dårlig infrastruktur at det blir trøbbel når folk skal hjem fra en fotballkamp.

Falkevik foreslo også at byggehøyden ned mot sjøen burde senkes, men fikk ikke flertall for det.

Ekorn

Kirsti Dale (uavh.) var kritisk til mye i områdeplanen. Hu mente at det kom til å bli for tett mellom leilighetene. Så tett at et ekorn kan hoppe mellom husene. Dale hadde for sikkerhets skyld tatt med seg en liten tøyskapning som skulle illustrere hva hun mente, og Aps Svein Vinje sto for et perfekt mottak da Dale sendte tøydyret ut i salen.

Kirsti Dale brukte også mye tid på å snakke om det såkalte badeflaket på 400 kvadratmeter. Hun mente at både flaket og utfyllinga til kyststien vil ødelegge for blant annet roklubben.

- Badeflaket kan heller ikke legges inn som leikeareal i planen slik det er gjort her, mente Kirsti Dale.

Vanskelig

- Dette har vært den vanskeligste saken for vår gruppe så langt i denne perioden, innrømmet Aps gruppeleder Svein-Rune Johannessen.

Hans gruppe var delt, og Johannessen selv gikk for rådmannens innstilling.

- Planen har vært gjenstand for gode og konstruktive drøftinger etter høringsrunden, og jeg har kommet fram til at en reduksjon fra 14 til ti etasjer ikke vil bety så mye verken for sol- eller utsiktsforhold.

Johannessen syntes også det er urimelig å kreve at utbyggeren skal redusere antallet leiligheter, men likevel levere alle fordelene med uteareal osv.

- Hvis vi holder på vedtaket fra PBU kan hele utbyggingen komme i spill, og meningene om høyde på hus er ofte basert på følelser. Det går heller ikke an å drive fortetting uten at noen får mindre sol og utsikt.

Ikke perfekt

Høyres Øystein Tvedt opplyste at hans gruppe hadde blitt stilt fritt i denne saken, men at alle kom til å stemme for rådmannens alternativ II.

- Dette er på ingen måte et perfekt vedtak, men vi må forsøke å finne fram til den beste løsninga, sa Tvedt. Han innrømmet også at plansaken har vært preget av mangel på forutsigbarhet.

Senterpartiets Kåre Hanken var blant dem som hadde tvilt seg fram til å støtte vedtaket fra PBU, men det falt altså med 31 mot 18 stemmer.

Skuffet

Naboene i Sameiet Øvre Volsdalsberga har hele tiden vært svært kritiske til planforslaget, og det var selvsagt stor skuffelse da saken var avgjort.

- Vi mener det rett og slett er udemokratisk at vedtaket fra PBU blir satt til side på denne måten, sa Stein Lauritsen etter møtet.

DEBATT Nå kan du si din mening om byutvikling i Ålesund - klikk på bildet og delta i debatten.