Dersom du har vært i Ålesund sentrum i dag, fredag, har du kanskje sett en blåfarget trestruktur som reiser seg på Harald Torsviks plass – også kjent som «fjortistorget».

Men hva er det?

Lager vann av 20 km treplank

Det er del av de kunstneriske forberedelsene til testinga av ny gateterminal i Ålesund – og det er altså vann som bygges på plassen.

– Vi har valgt å fokusere på dette med vann som møter byromselementet. Vannet er litt sånn flytende og organisk, mens byrommet er mer fast. Så bruker man vannet til å finne nye byromsfunksjoner, forteller byutvikler Silje Erøy Sollien i Ålesund kommune.

Her kan du lese flere saker om byutvikling i Ålesund.

Hun leder prosjektet «Mulighetsstudie Gateterminal Keiser Wilhelmsgate» sammen med kulturkonsulent Solveig Fagermo.

Ønsker frivillige

Det er to tilreisende byggeledere – svenske Petter Brandberg og danske Benny Jepsen – som leder utformingen av skulpturen. Med seg på laget har de også elever fra Borgund videregående skole – fra vg3 interiør, vg2 interiør og utstillingsdesign, og vg2 byggfag.

Byggingen foregår fram til torsdag neste uke, og kulturkonsulent Solveig Fagermo understreker at frivillige er hjertelig velkommen til å være med på prosessen.

– På dagtid er det elevene (fra Borgund vgs, journ. anm.), og på kvelden og ettermiddagen så er det alle som våger seg inn i det, sier Fagermo, som leder mulighetsstudien sammen med Erøy Sollien. – Vi vil gjøre det sosialt og trivelig, sier hun.

Lover matservering

Fagermo holder fram søndag som en spesielt god dag å komme innom for alle interesserte.

– Jeg håper så mange som mulig tar søndagsturen til byen, så får de kikke litt, prate med oss, og kanskje være med. Det er veldig fint, for man blir kjent med mange andre, sier hun.

Hun lover også matservering på kveldstid til frivillige, helt fram til torsdag neste uke.

Europeisk mobilitetsuke

Det skjer også mye annet i sentrum neste uke. Ålesund er i år med på den såkalt Europeiske mobilitetsuka, som har som mål å redusere bilbruk.

I den forbindelse flytter byutviklingskontoret ut i Keiser Wilhelmsgate 25, mot Korsatunnellen, og arrangerer daglige «lunsj-stevnemøter» med fagpersoner innen byutvikling. Tanken er at folk kan ta med seg lunsjen, komme innom, og stille spørsmål rundt byplanlegging og det som er dagens tema.

Disse vil foregå mellom kl. 11-13 fra mandag til fredag neste uke.

Gjør som over 30.000 andre - følg smp.no på Facebook

Program for «lunsj-date»:

Mandag 12. september: Byggesak i sentrum.Cecilie Solli, avdelingsingeniør hos bygningsavdelingen i Ålesund kommune. Tirsdag 13. september: Parkering, skilt og vei. Tore Rekdal, avdelingsingeniør innen Trafikk og miljø i Ålesund kommune, og Roar Salen, daglig leder i Ålesund parkering.Onsdag 14. september: Sørsideplanen. Tom Rian, ved planavdelingen.Torsdag 15. september: Kommuneplanlegging og knutepunktstrategi.Ikke avklart enda.Fredag 16. september: Kollektivsatsing og rutebilterminalen.Møre og Romsdal fylkeskommune ved samferdselsavdelingen er invitert.

Vannstrømmen renner ned fra Grimmerhaugen, før den kommer opp igjen på Harald Torsviks Plass nedenfor. Foto: Ole Jakob Skåtun