Etter flere uker med hardt arbeid, ble den midlertidige gateterminalen i sentrum fredag tatt i bruk - noe som førte til en del forvirring for busspassasjerer. Langt fra alle har fått med seg at bussene har flytta fra rutebilstasjonen for ei uke.

Forvirring til tross: I solskinnet i Keiser Wilhelms gate yrer det av liv i den uvanlig grønne gaten, og det er tydelig at mange ålesundere trives blant stoler, benker, planter og den blå trekonstruksjonen som har reist seg.

Ikke minst faller gateterminalen i smak hos de aller minste. Barna i Langevåg barnehage, som er på bytur, skal ikke ta bussen - men med så spennende konstruksjoner må de voksne førskolelærerne pent vente.

Ferdinand Sunde Salen, Ava Risjord Sletta, Lukas Dybdal Skaar og Leo Isaiah Skrede fra Langevåg barnehage. Barnehagen hadde god timing på byturen sin - og selv om de ikke skulle ta buss, blei de voksne pent nødt til å ta seg et stopp på gateterminalen. Foto: Sofie Svanes Flem

Har du meninger om byutvikling? Delta i debatten i vårt live-studio!

Stort prosjekt

Blant elevene fra Borgund videregående, som de siste ukene har jobba på spreng med prosjektet, er Martine Steffensen, Amalie Grindvik, Sølvi Kristin Refvik og Tonje Øvstegård. Nå kan de nyte resultatet av arbeidet - og litt skygge i det lille trehuset.

– Det har vært veldig kjekt og lærerikt, forteller Tonje.

– Hvordan håper dere folk reagerer?

– Vi håper det vil få flere folk ut i gatene, sier Martine Steffensen.

Elevene har også mange tanker om hva byen trenger i framtida:

– Jeg håper vi kan få flere slike grønne parker i byen, sier Tonje.

Her kan du lese flere saker om byutvikling i Ålesund.

Teamarbeid

Elever fra både byggefag, design og håndverk fra flere trinn har jobbet hardt de siste ukene. Først med planleggingen - ledet av byutvikler Silje Sollien og kunstkonsulent Solveig Fagermo fra Ålesund kommune.

Elevene blei da bedt om å tenke grundig gjennom hvordan det er å vente på bussen - hvordan folk sitter, står og bruker møteplasser - men også hva de vil ha i sentrum.

– Vi gikk gjennom gata en regnfull morgen, og da var det grått, kjedelig og trist. Så da fant vi ut at vi ønsker mer farge, grønt og lys i byen, forteller Tonje.

Offisiell åpning Ordfører Eva Vinje Aurdal med ordførerne fra Skodje og Sandøy i bakgrunnen, Solveig Fagermo og Silje Sollien fra kommunen, arkitektene Benny Jepsen og Petter Brandtberg og elever fra Borgund vgs. Foto: Staale Wattø

Byutvikler Silje Sollien holdt en engasjert tale etter åpningen av mockup-terminalen.

– Jeg vil gjerne takke Ålesund for at  dere turte å satse på dette her. Jeg, som kjenner Benny og Petter, visste jo at dette kom til å bli bra. Men det visste ikke dere! Likevel ble jeg møtt med mye positivitet, sa hun i talen sin.

– Kjøre på videre

Arkitektene Benny Jepsen og Petter Brandtberg er nemlig hentet inn fra København for å lede byggearbeidet.

– Vi har fått mange positive reaksjoner. Det er på tide at noe skjer, har folk sagt til oss. Så nå er det bare å kjøre på videre, sier Brandtberg.

– Så må dere huske på at vi faktisk ble invitert av kommunen. Så det er kommunen som står bak dette. Hvis folk i Ålesund vil, nå har dere en kommune som vil, sier Jepsen.