Poesiscena

Rørt til tårer av Eidslott

Det var fullt bakeri og mye følelser da Poesiscena tidlig torsdag presenterte en hyllest til Arnold Eidslott.

Saktevideo av dagens Poesiscene - en hyllest til Arnold Eidslott

Rørt til tårer Magritt Jarlsdotter Grimstad.   Foto: Elisabeth Solvang.

- Bra tiltak Kari-Elise F. Veddegjærde.  Foto: Elisabeth Solvang.

På studiebesøk Tobias Bergmo.  Foto: Elisabeth Solvang.

Arnold Eidslott
  • Lyrikeren Arnold Olav Eidslott ble født 10. juni 1926 i Ålesund. Han har bodd i Ålesund hele sitt liv.
  • Han arbeidet som telemontør gjennom hele sitt yrkesaktive liv
  • Han har gitt ut 26 diktbøker
  • Har mottatt flere priser, blant annet Aschehougprisen i 1983 og Doblougprisen i 1992.
Ålesund

Poesiscena er poesiprogrammet til kunst- og kulturfestivalen Høstscena som foregår i Ålesund nå. Tradisjonen tro presenteres poesien til frokost og lunsj i lokalene til Baker Walderhaug. Det var altså over en kaffekopp og valgfritt bakverk tilhørerne som tok turen klokka åtte om morgenen torsdag fikk presentert hyllesten til Arnold Eidslott.

(saken fortsetter under)

Poesiscena En hyllest til Arnold Eidslott med, f.v: Tore Sandbakken på perkusjon, Marit Kaldhol, Inger Bakke og Dag-Filip Roaldsnes på trøorgel.   Foto: Elisabeth Solvang

Forestillingen starta med at forfatter Marit Kaldhol sa litt om Eidslott, som Høstscena har valgt å beskrive som «en lavmælt bauta i norsk poesi».

– Det å skrive dikt ble påtrengende for Eidslott etter at han opplevde noen skjellsettende opplevelser i livet sitt. Blant annet det å miste et lite barn, fortalte Kaldhol, og trakk fram noen av styrkene i diktene til Eidslott.

– Han evner å beskrive smerte og håp i samme åndedrag, sa hun blant annet, og la med et lite smil til:

– Eidslott hadde fortjent en hel festival for seg selv, nå får han en halv time.

Urpremiere

Det er nettopp dikt med barnemotiv Høstscena har valgt å presentere. Diktene er hentet fra bøkene «Advarsel i kode» og «Ved midnatt da havet sank».

Sammen med Kaldhol på scenen sto skuespiller og kunstnerisk leder av Høstscena, Inger Bakke, samt musikerne Dag-Filip Roaldsnes og Tore Sandbakken. En spennende utfordring, fortalte Roaldsnes før han gikk på scenen torsdag morgen.

– Jeg liker godt å jobbe med tekst og musikk i tospann. Når det gjelder Eidslott har jeg veldig sansen for han, og jeg har lest flere av diktbøkene hans.

Musikken som presenteres til diktene er skapt til årets festival, så det var en urpremiere publikum fikk overvære over morgenkaffen.

Sterkt

Etter seansen vanket det applaus fra publikum. Ikke alle øyekroker var tørre. Magritt Jarlsdotter Grimstad snufset og tørket tårer.

– Dette traff meg midt i hjertet. Jeg vet ikke helt hvorfor, det var noe med stemningen teksten og musikken skapte sammen. Faren min har alltid skrytt av Arnold Eidslott, men selv har jeg ikke kjent forfatterskapet hans så godt. Nå skjønner jeg begeistringen til faren min veldig, sier hun.

Også flere blant publikum fikk lyst til å lese Eidslott etter seansen.

– Jeg kommer til å gå på biblioteket i dag og låne bøker av han. Jeg må for øvrig si at Poesiscena er et veldig bra tiltak, sier Kari-Elise F. Veddegjærde.

Fra Teater- og dramastudiet ved Høgskulen i Volda har flere studenter kommet til Ålesund for å ta del i Høstscena. En av dem er Tobias Bergmo, som likte det han fikk høre torsdag morgen.

– Det var en fin dynamikk mellom teksten og musikken. Veldig interessant, mente han.

Vil du lese nyheter fra Ålesund? Sjekk vår byside