På menyen står en toretters middag - og foredrag fra «menn med innflytelse i næringslivet».

Det er studentorganisasjonen Næringslivsutvalget som står bak, og målet er å motivere flere mannlige studenter til å fullføre studiene.

– Tall fra Statistisk Sentralbyrå viser at det er betraktelig flere kvinner som begynner på og fullfører studiene i forhold til menn. Dette vil si en gradvis vekst av den kvinnelige prosenten i næringslivet i årene fremover, står det på Facebook-siden for arrangementet.

– Etterspurt

– Vi ønsker en erfaringsutveksling mellom studenter og de i arbeidslivet som allerede har fullført studiene, skriver arrangørene i en e-post til Sunnmørsposten, undertegnet Næringslivsutvalget og Ålesund studentersamfunn.

Her står det at studentene lenge har etterspurt et slikt arrangement, og at de er utsolgt for billetter.

Fra før har Kvinnemiddagen vært et årlig arrangement hver vår. I vår var temaet nytenkning og innovasjon blant kvinner.

«Kristin Ljøkel, tidligere leder av Start Ålesund og medarrangør av Kvinnemiddagen 2015, ønsket et alternativ for de mannlige studentene. Ideen ble tatt godt imot av alle studentorganisasjonene ved NTNU i Ålesund», skriver de.

Erotisk aften for kvinnene

Samme kveld arrangerer Ålesund studentersamfunn Damenes vors /Erotisk aften med sexolog Kristin Gåseidnes, før det går buss til felles fest med de mannlige studentene. Her står ost, vin og sladder på programmet.

Kai Julian Hagseth, student ved NTNU, reagerte sterkt da han så organisasjonene selge billetter på campus. Han reagerte også på beskrivelsen av Facebook-arrangementene.

– Ordlyden bygde veldig opp under tradisjonelle kjønnsroller. Det var ubehagelig å lese, sier studenten.

Han mener det fremstår som spesielt uheldig for nye studenter som ikke kjenner til Kvinnemiddagen på våren, men er uansett kritisk.

– Det burde være helt unødvendig å dele herre- og kvinnemiddagen opp i to deler i 2016. Når man i tillegg velger å arrangere "erotisk aften" for kvinnene, hvor det lokkes med "triks man kan vise mannfolka seinere på kvelden" og "sladder" satt i kontrast til guttas "møt næringslivet" og "bygg nettverk" velger jeg å reagere, sier Hagseth, som også skrev en krass kommentar på Facebook-siden til arrangementet.

Kommentaren hans har blitt slettet av arrangørene, som også har endret på de opprinnelige beskrivelsene.

Motivasjonskveld

Kommentarfeltet på Facebook ble stengt fordi de ikke hadde kapasitet til å svare på alle plattformer, skriver arrangørene.

«Vi valgte derfor heller å skrive én fellesmelding for å forklare hva Herremiddagen er, nemlig en motivasjonskveld.» skriver de.

«Vi kjenner til ett tilfelle der studenter har gitt tilbakemelding, ellers har det kun vært utenforstående reaksjoner. Vi opplever det som leit at personer som hverken studerer ved NTNU i Ålesund, eller har kjennskap til studentorganisasjonene og deres arrangement, reagerer negativt», skriver de videre.

Kristin Ljøkjel, som nå er informasjonsansvarlig ved ÅSS, har forståelse for at arrangementsinformasjonen for Damenes vors kan virke støtende, og har allerede beklaget formuleringen, skriver de.

Erotisk aften ble også arrangert på valentinsdagen i år, da for begge kjønn. Det ble så populært at de ønsket å benytte seg av sexolog Kristin Gåseidsnes på nytt. Oppdelingen ble gjort for å kunne vinkle temaet mot jenter og gutter.

– Til våren vil det på nytt bli arrangert Kvinnemiddagen, og ÅSS vil i den forbindelse avholde Herrenes Vors på samme måte som Damenes Vors., sier ÅSS-leder Mari Mittet.

– Det blir fort mye useriøsitet når begge kjønn skal snakke om sånt, og derfor deler vi det opp nå. Det har vi fått mange positive reaksjoner på.

Svarte på kritikken Etter reaksjoner ble kommentarer fra siden slettet, og dette innlegget lagt ut på Facebook-siden. Foto: Skjermdump
– For meg promoterer dette utgåtte kjønnsroller, og NLU og ÅSS bør tenke seg om en ekstra gang om hvordan de vil fremstå neste år, sier Kai Julian Hagseth om de to arrangementene. Foto: Skjermdump