Likestillingsrådgiver ved NTNU:

Trodde først det var en spøk

Likestillingsrådgiver ved NTNU fått flere henvendelser om Herremiddagen for mannlige studenter i Ålesund. – Da jeg ble kjent med historikken ser jeg det i et annet lys, sier hun.

Damenes aften - med buss til afterparty med Herrenes middag. Dette har fått flere til å reagere. 

Likestillingsrådgiver Svandis Benediktsdottir, likestillingsrådgiver ved NTNU.  Foto: Brynhild Bye-Tiller

Ålesund

Torsdag arrangeres Herremiddagen for mannlige studenter ved NTNU, der foredrag om karriere står på programmet. Samme kveld har kvinnelige studenter tilbud om erotisk vorspiel, med ost, kjeks, vin og sladder.

Svandis Benediktsdottir, likestillingsrådgiver ved NTNU, har fått flere henvendelser om saka. Hun trodde først det var en spøk.

– Da jeg ble kjent med historikken ser jeg det i et annet lys, sier hun.

Med en henvisning til en detalj som muligens har gått en del kritikere hus forbi: Nemlig at det hver vår har blitt arrangert en Kvinnemiddag, med foredrag om karriere og likestilling. Til våren er det de mannlige studentene som får tilbud om en «Erotisk aften» med sexologen.

– Frykt ikke Til våren blir det omvendt - Kvinnemiddagen og Erotisk aften for mennene.  Foto: Skjermdump: Facebook

– Lite nytenkende

Benediktsdottir reagerer likevel på fremstillingen av arrangementene.

– De spiller på stereotypier om at mennene diskuterer karriere, mens kvinnene bare mingler og drikker vin. Jeg forstår godt at det kommer reaksjoner. Ved første øyekast virker det hårreisende, legger hun til.

Hun kaller fremstillingen ekstremt tradisjonell. Hun skulle ønske studentene heller hadde som agenda å endre på stereotypiene, heller enn å opprettholde dem.

Herremiddag skal motivere mannlige studenter - damene får erotisk vors

Torsdag arrangeres for første gang Herremiddagen i Ålesund.


– Det er ingen som kan si at de ikke får gjøre det sånn som de gjør det nå. Men er dette noe som egentlig gagner kvinner og menn på sikt - at de sitter slik for seg selv og diskuterer? Skal de sitte slik om ti år også? Det virker lite innovativt og nytenkende, sier hun.

– Hva med å heller invitere hverandre inn og diskutere likestilling sammen? Det som hadde vært ekstra tøft, er om mennene kom mer på banen når det gjelder likestilling i arbeidslivet og lederposisjoner.

– Ikke mottatt reaksjoner tidligere

Herremiddagen arrangeres av Næringslivsutvalget ved NTNU i Ålesund, mens det er Ålesund studentersamfunn som arrangerer Erotisk aften - som et tema for sine ukentlige torsdagsarrangementer.

Herremiddagen ble startet etter initiativ fra tidligere leder for Kvinnemiddagen, som etter en vel gjennomført Kvinnemiddag i fjor kom med ideen om et lignende arrangement for de mannlige studentene, ifølge arrangørene.

Når det gjelder Damenes vors/Erotisk aften, har Kristin Ljøkjel, som nå er informasjonsansvarlig ved ÅSS, forståelse for at arrangementsinformasjonen for Damenes vors kan virke støtende, og har allerede beklaget formuleringen, skriver Næringslivsutvalget og Ålesund studentersamfunn i en felles uttalelse.

– Vi i ÅSS har ikke tidligere mottatt noen reaksjoner på eventbeskrivelse av Erotisk Aften, annet enn i positiv forstand. Dette ble arrangert på valentinsdagen i år, da for begge kjønn, hvor sexolog Kristin Gåseide var på besøk. Dette var svært populært, og vi ønsker dermed å benytte oss av Kristin igjen, sier ÅSS-leder Mari Mittet ifølge uttalelsen.

– Det blir fort mye useriøsitet når begge kjønn skal snakke om sånt, og derfor deler vi det opp nå. Det har vi fått mange positive reaksjoner på.