Det skriver en beboer i en klage til Ålesund kommune.

Barnehagen ligger nær et boligområde. Vedkommende opplever de løse hundene som ubehagelige.

– Det er store hunder i flokk, fire-fem stykker, som jeg opplever som aggressive, og som kommer mot gjerdet. Jeg er redd de skal hoppe over gjerdet, sier klageren til smp.no.

– En kveld da vi gikk forbi ble vår egen hund direkte angrepet av en hund som skulle inn på dette området, legger vedkommende til.

Barnehagen Kulur på Åse ble stengt 1. september i fjor. Ifølge skilt på portene er det fortsatt helt forbudt med hunder innenfor gjerdet.

– Det går hunder løs her nesten hver kveld når det er oppholdsvær. Vi kvier oss for å gå forbi, sier vedkommende, som ikke er kjent med hvem hundeeierne er.

– Sier de har fått lov

I et brev til Ålesund kommune spør hun om det virkelig er lov:

– I den tidligere kulurbarnehagen ved Åsetorget på Åse har det siden i sommer vært flere hundeeiere som hver ettermiddag/kveld lar hundene sine løpe fritt rundt. Det virker som det er de samme personene/hundene som møtes der. Til tider er ganske mange hunder som løper fritt rundt på hele området. De som lufter hundene sine der sier de har fått tillatelse av kommunen til å gjøre dette, skriver klageren i brevet.

– Barn vil gjerne bruke området

– Det er jo flere barnefamilier og andre barn som gjerne vil bruke barnehagen, legger hun til i brevet.

Siden dette er et privat område, er kommunen usikker på om kommunen er rett instans for klagen. Saksbehandler Else Jorunn Strømsheim har nettopp fått saken på bordet.

– Det jeg vil gjøre er å prøve å hjelpe klager til rett instans, sier Strømsheim.

– Ingen kommentar

Eiere av tomta er Rolf Oskar Årseth og Synnøve Mariann Årseth, som bor ved Bergen. De eier området gjennom selskapet Accrington AS.

– Jeg var ikke kjent med klagen, det var nytt for meg, sier Rolf Årseth. Han står oppført som daglig leder av selskapet.

I Hundeloven står det at hundeholderen skal sørge for at hunden eller hundeholdet ikke er til urimelig ulempe for folk, miljø eller andre interesser. Blant annet skal hundeholderen søke å avverge at hunden eller hundeholdet skaper utrygghet for andre.

Ålesund kommune vedtok i 2007 en forskrift om hundehold (se ekstern side). I hele kommunen er det båndtvang hele året i tilknytning til bolig- og handleområder, skoleveier, i opparbeidede parker, idrettsplasser og anlegg for leik, idrett og sport eller rekreasjon og på kirkegårder, grav- og urnelunder.

På spørsmål til grunneier Årseth om han er kjent med at hunder blir lufta på området hans, svarer Årseth kort og godt «ingen kommentar».

Vedkommende sier til smp.no at gresset blir klipt på det tidligere barnehageområdet. Hun tror derfor at noen har et oppsyn der. Dette ønsker ikke Årseth bosatt ved Bergen å kommentere.  Han svarer akkuarat det samme, «ingen kommentar», før han gjentar at han ikke var kjent med klagen som er sendt til kommunen.