Vil ha fire års fengsel for blotting og overgrep

Aktor Cathrin Remøy la ned påstand om fengsel i fire år for en mann i 50-årene fra Sunnmøre som er tiltalt for 37 overgrep mot barn.
Ålesund

– Dette er langt unna det som kan kalles seksuell krenkende atferd. Her er det snakk om seksuell omgang. Tiltalte mener han ikke har forledet de fornærmede til å vise seg naken via nettet, men med det å forlede menes ulike former for psykisk påvirkning, som lokking og luring, sa Remøy i sin prosedyre.

Skjerpende

– Det er stor forskjell på barn og voksne. Det skal ikke mye til å lede et barn. Spørsmålet her er om det foreligger særdeles skjerpende omstendigheter. Tiltalte møtte mange av de fornærmede via Chatrolutte eller Omegle. Han ville se mest mulig, og lå sjøl i badekaret naken der han kommer med forespørsler om at de fornærmede skal vise sine kjønnsorgan. Mange av de ble lagt til på Skype, der det var lettere å vise seg fram. Han spurte yngre og yngre personer på nettet. Det utartet. Han legaliserte seg sjøl. Det var sjuke lyster som kom i sving, fortsatte aktor.

Overtredelsene strekker seg over lang tid, mot barn på mellom seks og 15 år og med 21 fornærmede.

11 av tilfellene gjelder blotting ovenfor svært unge barn ved rekke skoler i Ålesund og omegn.

Kjørte rundt og onanerte i fart

Den tiltalte mannen i 50-åra forklarte retten at han ved flere anledninger blottet seg for barneskole-barn når bilen var i fart.


– Og mange av tilfellene har skjedd under særdeles skjerpende omstendigheter. Tiltalte plasserer skylden på barna for sine egne, sjuke lyster, sa aktor.

Fra tingretten mandag: – Barna føler på en skyld og skam

Ny arena

Aktor mener det finnes svært få tilsvarende saker.

– Dette er en helt ny arena der det er vanskelig å finne rettspraksis, men det er et område i utvikling der straffenivået går oppover, sa Remøy.

Aktor mener også at de mange blotteepisodene har preget livet til de som ble utsatt.

– Hendelsene har preget mange av barna i lang tid. Det er noe de har båret på, og fortsatt bærer på, sa hun.

Mann (18): – Det har vært grusomt å bli brukt på denne måten

Sunnmøre Tingrett fikk i dag høre forklaringen til flere unge gutter som har utført seksuelle handlinger sammen med tiltalte på Skype.


Må frifinnes delvis

Den tiltaltes forsvarer, advokat Maria Vik-Slettvoll, mener hennes klient bør frifinnes for å ha forledet de unge guttene til å utføre seksuelle handlinger på nett.

– Min klient erkjenner og har erkjent de faktiske forhold, men han bestrider at det han har gjort er forledelse i lovens forstand. Han vedkjenner alt han er tiltalt for når det gjelder nettkontakt, og skal dømmes for den kontakten han har hatt med disse unge guttene. Men dersom de unge guttene har oppsøkt chattesidene for å finne noen å utføre seksuelle handlinger sammen med, da kan man ikke si at tiltalte har forledet de. Handlinga til tiltalte er klart mildere enn i tilsvarende saker. De fornærmede kunne avslutte kontakten når de ville, sier Vik-Slettvoll.

Mannen har erkjent sju av 11 tilfeller av blotting.

Les også: Tror mange flere kan ha blitt utsatt for blotting

– Blottinga har vært et hett tema på skolene rundt i Ålesund. Det er rimelig grunn til tvil rundt fire av blotteepisodene, og han må frifinnes for disse og dømmes for sju tilfeller, sier Vik-Slettvoll.

Hun mener også det må legges stor vekt på at klienten har lagt korta på bordet fra første dag og at saksbehandlingstida har vært for lang.

– Tiltalte bør frifinnes for nettkontakten, samt fire tilfeller av blotting, og aktors påstand er altfor høy. Straffen bør være under to års fengsel, konkluderer forsvarer Vik-Slettvoll.

Erstatning

De seks bistandsadvokatene i saka som bistår de fornærmede som ifølge tiltalen er misbrukt via nettet, la alle ned påstand om erstatning til sine klienter etter rettens skjønn, begrenset opp til mellom 40.000 og 50.0000 kroner.

Dom blir klar 8. februar.

Skal ha blottet seg ved de fleste barneskoler i Ålesund

Mannen i 50-åra har forklart politiet at han har vært i nærheten av stort sett alle barneskoler i Ålesund når han har blottet seg.