– Det er gøy prøve seg som smed. Jeg kan tenke meg å bli det, for det er moro å kunne være håndverker. En smed kan lage hestesko, hjelm, rustning og mye annet. Det har jeg sett på Anno.

– Jern blir veldig fort kaldt, så spikeren må nok varmes litt til om du skal klare å endre formen på den, seier Remme, som lærer fra seg litt av smedfaget denne dagen. Og Gina var slett ikke aleine om prøve seg på smikunsten, eller spikke trenagler, sage og kløyve ved.

Rekordbesøk

Godt over 500 barn og voksne deltok på gårsdagens aktivitetsdag ved Sunnmøre Museum.

– Det er vi absolutt kjempefornøyde med. Til å være i en vinterferieuke er det publikumsrekord, sier Siw Solvang, kreativ leder ved Sunnmøre Museum. Hun forteller at hun ble litt overveldet da folk strømmet til museumsrådet allerede før aktivitetene begynte.

Konsentrasjon Fredrik Skorpen Aspehaug (7) sikter godt og kløyver vedkubben lett som bare det.

– Jeg var redd for at det skulle bli kø overalt, men det gikk veldig bra. Folk fordelte seg på de forskjellige aktivitetene. Det var ikke bare på Buholmen, der de fleste husene var i bruk folk oppholdt seg, men hele museumsområdet ble brukt. Det var veldig kjekt å se, sier Solvang.

Hun forteller at tanken med slike aktivitetsdager er å gi både barn og voksne et sted der de kan lære om gamle håndverksteknikker og kulturarven på museumsområdet.

Flinke barn

– Sånn ja. Ikke bruk makt, men la saga gli lett fram og tilbake. Arve Pedersen gir sine instruksjoner til brødrene Sondre (10) og Eivind Aarseth (7), som raskt får taket på å sage ved. I nærheten står Fredrik Skorpen Aspehaug og kløyver ved.

Samarbeid Med litt instruksjon av Arve Pedersen får brødrene Sondre (10) (t.v.) og Eivind (7) Aarseth godt grep om vedsaginga.

– Det er både lett og vanskelig. Litt vanskelig å treffe vedkubben, men jeg får det til, forteller 7-åringen som svinger øksa fint til nok en fulltreffer.

I Larsnesbuda er mange ivrige jenter og gutter i full gang med å spikke trenagler og borre hull med navar.

– Her får ungene prøve seg på å føye sammen to emner med trenagler, forteller Per Weddegjerde, som merket seg at alle jentene og guttene som var innom spikkebua var flinke til å håndtere spikkekniv.

Viser fram skatter

På vedkomfyren i kjøkkenet i Dybhuset steikes det fiskekaker på løpende bånd.

Matlaging De rundt 300 fiskekakene Otelie Yndestad (8) og farfar Arve Yndestad steikte, gikk unna i rekordfart.

– Og de går unna, for de er skikkelig gode, kan Otelie Yndestad fortelle. Sammen med farfar, Arve Yndestad, delte hun ut rundt 300 fiskekaker i løpet av aktivitetsdagen

På loftet sitter barn tett i tett og hører Ingvill Naalsund fortelle om Kubbe – en liten rar fyr som samler på alt mulig og til slutt lager sitt eget museum.