Kjell Beite er ålesunder, arkitekt og glødende opptatt av hjembyen. Han mener at det planlagte nybygget på Kremmergaarden framstår som et fremmedelement, og han oppfordrer bygningsmyndigheter og andre fagetater om å gjøre et nytt forsøk på å få til et bygg som spiller på lag med omgivelsene.

Arkitekten: – Dette er en oppgradering av rådhuskvartalet

Viktig hjørne

– Bygget sett i perspektiv fra Notenesgata framstår som et arkitektonisk fremmedelement, og det formidler heller ikke at det forholder seg til et av Ålesunds største gatekryss, sier Beite.

Han trekker også fram at Kremmergaardtomta er et viktig hjørne i byen.

Beite er en av partnerne i arkitektfirmaet HRTB Arkitekter som har rådhusene i Tromsø og Kristiansand på ei lang og imponerende prosjektliste. HRTB står også bak ny fasade og utforming av utskjelte bygg som Ålesund rådhus og Post-girobygget.

Sammenheng

– Det er kanskje ikke så enkelt å tegne et bygg som skal spille på lag med rådhuset?

Skeptisk Kjell Beite mener nybygget er et fremmed- element i Ålesund.

– Man må ha et uttrykk i arkitekturen som gjør at kvartalet henger sammen. Et nytt bygg må være mye strammere enn det rådmannen og politikerne nå ser ut til å godta.

– Det er kanskje i seineste laget å komme med slike innvendinger nå?

– Jeg spør om prosessen i byggesaken har vært god nok. Har den ikke det, må man ta seg tid til å gå en runde til. Kanskje også trekke inn andre fag-etater.

På denne tomta må Ålesund ta seg bedre tid til å komme fram til et strammere bygg som blir en naturlig del av kvartalet, mener Beite.

Få reaksjoner

– Vi respekterer at Beite er opptatt av byens arkitektur, men synspunktene burde ha kommet for et halvt år siden, sier Jon Ketil Gjørtz som er styreleder hos byggherren, Rasmus Rønnebergs gate Holding AS.

Gjørtz sier at de forventet sterke synspunkt fra byens borgere da prosjektet ble lansert på forsommeren i fjor.

Gjørtz understreker at det ikke er mulig å gjøre vesentlige forandringer nå. Kontrakt er inngått, og byggestart skal skje om et par tre måneder.

Kommunalsjef Ronny Frekhaug sier at prosjektet er behandlet slik byggesaker skal behandles, og at bygget har blitt justert etter ønsker fra kommunens byggesaksbehandlere.

– Nå ligger saka på politikernes bord til behandling, slår Ronny Frekhaug fast.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

skeptisk: Kjell Beite mener nybygget er et fremmed- element i Ålesund. Foto: Staale Wattø