– Og selvfølgelig er folk fra nabokommunene også hjertelig velkommen, understreker Marit Brunstad.

Tre er tradisjon

Sjefen på Sponland Foto drar i gang arrangementet for tredje år på rad sammen med Trine Klemetsen og Bypatrioten, Oddhild Breivik og Anita Nøring i Destinasjon Ålesund & Sunnmøre og Ålesund kommune.

– Kommunen spanderer vafler og omvisning på rådhuset hver hele time mellom tolv og tre, forteller Marit Brunstad.

Noe av tanken bak «Kjenn din egen by» er at man skal stikke innom steder der man kanskje aldri har vært før.

– Både for sin egen del, men også fordi man kan fortelle andre om ulike attraksjoner etterpå. Det kommer jo folk hit til byen som har betalt i dyre dommer for å oppleve det vi har rundt oss hele tida. Da er det kjekt hvis vi som bor her kan bidra med litt kunnskap om alt vi har.

Vandrer først

Som vanlig starter det hele med ei byvandring med Harald Grytten og krakken.

– Vi starter ved Ålesunds- kirka, og når vandringa er over kan folk sjøl velge hvor de vil fortsette. Vi har ei lang liste med steder som venter besøk denne dagen, og alt er sjølsagt gratis, understreker Marit Brunstad.

Sammen med gallerier og museer, åpner også NRK Møre og Romsdal dørene sine i Parkgata for folk som vil vite mer om hva som foregår der i huset.

– Hos Redningsselskapet blir det anledning til å sjekke om redningsvesten er klar for båtsesongen, og det interkommunale arkivet i Kirkegata er et veldig spennende sted, sier Marit, som også kan by på besøk hos Aalesund Museum, Galleri Artifex, turistinformasjonen, Waldehuset, Jugend-stilsenteret, bankskøyta, Fiskerimuseet, bøkkerverkstedet i Molovegen, Trankokeriet, KHÅK, Bypatrioten og Sunnmøre museum.

Alle sier ja

– Det har vært utrolig kjekt for oss som har dratt i gang dette, forsikrer Marit Brunstad.

Alle vi har spurt stiller opp, og folk kommer – uansett vær.

– Og en softis på Stuen som avslutning blir absolutt ikke feil, slår Marit Brunstad fast.