I sommer skal den 323 meter lange Hatlaåstunnelen oppgraderes. Samtidig benyttes tunnelen både av frosker og padder på veg til Lerstadvatnet. Flere av disse artene er rødlista.

Derfor har Aud Wiklund på Lerstad sendt brev til Vegvesenet.

– Siden vi er i ferd med å ødelegge det biologiske mangfoldet, er det viktig at mannskapene tar hensyn til frosker og padder, skriver Wiklund i brevet.

Store maskiner

Wiklund gjør oppmerksom på at også amfibiene bruker tunnelen.

De er ikke lett å få øye på fordi de har nesten samme farge som mudderet og sanden de ferdes i.

Dermed blir det noen uker der det kan bli konflikt med tunnelarbeidet, der det blant annet skal legges ny frost- og vannsikring.

– De går i store flokker om natten og i morgentimene. De står helt stille dersom de blir redde, og er derfor svært utsatt for store maskiner som kjører fram og tilbake. Paddene og flere frosketyper er på rødlista, minner Wiklund om.

Tar det alvorlig

Til Sunnmørsposten understreker hun at Vegvesenet har tatt henvendelsen alvorlig.

– De har tatt kontakt med meg for å få mer informasjon. Jeg har ikke sett noen padder i år, men froskene var tidlig ute, allerede i slutten av mars. De er flinke til å bruke vegkanten som ikke er asfaltert, og tar pauser der det kommer inn litt vann. Der kan de oppholde seg i flere dager, skriver Wiklund i en sms til Sunnmørsposten.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside