Mange var med å feire da det i helga ble holdt åpningsseremoni for buddhisttempelet i byen. Arrangementet fant sted både i Sparebanken Møre Arena og ved selve tempelet på Gåseid. 23 munker var med - de fleste inviterte - og rundt 400 deltakere både fra lokalmiljøet og langveisfra.

– Det thailandske buddhistsamfunnet har mange festivaler og seremonier. Derfor er det viktig å ha et slikt samlingssted. Samtidig ønsker de å være åpne overfor lokalmiljøet om hva de driver med, forteller Geir Bjørndal Srisoi forteller på vegne av foreningen som formelt heter: Wat Bodhi-Dhamm Buddhistforening i Norge Ålesund.

Åpent for alle

Helgens arrangement var derfor åpent for alle, og de besøkende fikk gratis servering – og et innblikk i den buddhistiske kulturen gjennom thailandsk dans og en seanse hvor den nylig avdøde kongen i Thailand ble hedret. For å fullføre seremonien ble det også foretatt bønn sammenhengende i fem timer og ti minutter.

– Det var også mange norske til stede og foreningen ønsker å dele disse opplevelsene med nordmenn, forteller Srisoi som selv har thailandsk kone og god kunnskap om miljøet her på Sunnmøre.

Samtidig som det bor flere munker i tempelet, har de ofte besøk av skoleklasser som får høre om den buddhistiske troen og livet i tempelet.

(saken fortsetter under)

«Ekte» tempel

Det er først etter helgas religiøse seremoni at tempelet er et «ekte» tempel.  Fysisk sett innebar det blant annet at skiltet ved bygningen ble avduket.

– Tempelet gjør de at føler nærhet til hjemlandet sitt, samtidig som det er et sted hvor folk kan gå for å få åndelig veiledning fra munkene og diskutere problemer og hverdagslige ting med hverandre, forteller Srisoi.