Sist uke skrev Sunnmørsposten om en engelsktalende cruiseskip-turist som etter et besøk i Ålesund skrev brev både til kommunen og den norske ambassade i pur skuffelse over manglende framkommelighet for rullestolbrukere i Ålesund sentrum.

Turisten mener Norge har en stolt tradisjon og rykte for å tilrettelegge for bevegelseshemmede, men at Ålesund definitivt drar Norges gode rykte ned.

Flaut

Saka i Sunnmørsposten fikk mange reaksjoner på Facebook som støttet opp under turistens innlegg. Flere skriver rett ut at de er flau på byens vegne.

– Så bra at turistene sier fra. Det er flaut for byen og ei skam for rike Norge at forholdene for rullestolbrukere er så dårlig, skriver ei kvinne.

– Så noen rullestolbrukende turister her en dag, som skulle forsere kanter og hull i fortauene. Ble faktisk flau på byens vegner, skriver en annen.

– Ålesund er en fantastisk by, så det er synd at ikke alle kan få oppleve den, skriver en leser. Mange viser også til store problemer med fremkommeligheten for barnevogn og rullator. Mens noen krever at kommunen tar tak, rettes det også oppmerksomhet mot gårdseiere om å utbedre fortau.

Arkitekt reagerer: – Heilt ubrukelige handikap-plasser ved sjukehuset

– Pengemangel

– Dette er veldig dårlig for vårt renommé og vår image. Og neste år kommer nesten dobbelt så mange cruiseskip-turister, sier Mirza Begic som er overingeniør ved virksomhet for veg-, anlegg- og park i Ålesund kommune. Når det gjelder ufremkommeligheten er det ikke viljen det står på.

– Pengemangel er problemet, sier han.

Han forteller at de i mange år har samarbeidet om universell utforming og jobba tett med Rådet for likestilling av funksjonshemmede og Blindeforbundet. Sammen rullerer de regelmessig lister for behov for utbedringer og kjører runder i byen i sammen, for å vurdere utbedringsbehov.

– Følger ikke prisutviklingen

– Ålesund kommune er på ROBEK-lista og har veldig lite penger. Årlig søker vi fylkeskommunen om midler til universell utforming og årlig får vi 100.000-150.000 kroner. Det er veldig lite. Vi har fått samme sum de siste 20 åra. For 20 år siden rakk dette til 10-12 tiltak, mens det nå, på grunn av prisstigning rekker til ett, sukker Begic.

Flere Ålesund-nyheter? Sjekk vår byside

Utbedringer skjer

Programplan for utbedringer fins. Det er pengene som mangler, og det er først i 2019 at kommunen etter planen er ute av ROBEK.

– Først etter det vil kommunen kunne ha et eget budsjett for slike tiltak. I fjor gikk pengene fra fylket til universell utforming ved kiosken i Notenesgata. Tidligere er ledelinje til svaksynte lagt. Et område ved Ålesund fengsel har stått for tur, forteller Begic.

Nylig ble det også purret om behov for nedsenket fortau i Sundgata, der rullestolbrukere må benytte kjørebanen fordi fortauet er for høyt til at de kommer seg opp.