Se animasjon av bygget og omgivelsene over

Nå har museet laget en animasjon som illustrerer hvordan bygget kan bli seende ut.

- Dette er selvsagt bare en illustrasjon og ingen endelig tegning av et eventuelt nybygg, understreker styreleder Kjell Standal i Aalesunds Museum.

Les flere bysaker på vår Ålesund-side

Sender samme søknad

Styret har heller ikke formelt vedtatt at tomta skal selges, men har fått grønt lys til å fortsette arbeidet med reguleringa av området.

- Det gjør vi ved å sende vår opprinnelige søknad på nytt – blant annet fordi den  etter vårt skjønn er i tråd med den nye bystrategien fra Riksantikvaren, sier Standal.

Noen av de viktigste anbefailingene i denne strategien er at det skal være mer tilpasning og mindre kontrast. «Nybygg og endringer i de viktigste historiske byområdene bør i større grad videreføre byggeskikken og tilpasses det eksisterende bygningsmiljøet i høyde, utforming og materialbruk», står det i strategien til Riksantikvaren.

(saken fortsetter under)

Skråtak med skifer

- Og vi mener at museets planer tilfredsstiller disse anbefalingene når vi ønsker å bygge et hus med skråtak og skifer, sier Standal.

Administrasjonen i Ålesund ønsket at området ikke skulle omreguleres men fortsatt brukes til museumsformål. Hvis det likevel skal komme et nytt bygg på tomta, mente rådmannen at det måtte bli et kontrastbygg med flatt tak.

Planene for den knapt ett mål store tomta som i dag brukes som parkeringsplass, har gått fram og tilbake mellom kommunen og museet i flere omganger. Kjell Standal sier at Aalesunds Museum så langt har brukt rundt 700.000 kroner på arbeidet med planen.

Opp over ferien

- Nå har vi fått signal om at forslaget til reguleringsplan skal opp i plan- og byggesaksutvalgets første møte over ferien, og da håper vi på en endelig avklaring, sier Standal.

Grunnen til at museet vurderer å omregulere tomta til boliger og parkeringsplasser, er selvsagt å skaffe sårt tiltrengte penger til museumsdrifta.

- Dette er et flott hus, men sørgelig lite hensiktsmessig for moderne museumsdrift, sier Kjell Standal når vi treffer han i  den gule villaen på Grimmerhaugen.

Styrelederen er slett ikke fremmed for tanken om at Aalesunds Museum en gang i framtida kan ligge et helt annet sted i byen enn på museumshaugen, men det får bli en annen diskusjon.

Ingen dispensasjoner

- Vi søker ikke om dispensasjon verken fra krav om parkeringsplasser eller leikeareal, forsikrer Kjell Standal. Og vi understreker at søknaden heller ikke gjelder tiltak på det som er selve museumsområdet. Vi er meget bevisste på at vi eier det største grøntarealet i sentrum med unntak av byparken. Fem mål med grøntområde skal fortsatt være lett tilgjengelig for publikum, og vi kan også se på om området kan gjøres enda bedre hvis vi får økonomiske muligheter, sier Kjell Standal.

Les flere bysaker på vår Ålesund-side