– Ojojoj, det var litt av en ball. Dette er jo fantastisk, utbryter Geir Johnsen, marinbiolog ved NTNU, da han ser undervannsbildene fra Ålesund.

Se video og bildeserie over.

Veldig spennende

Torsdag var dykkerne Ronni Bless Bekkemellem og Torbjørn Flor ute på dykketur da de fant en merkelig gelésfære under vann.

– Det var veldig spennende. Jeg forsto med en gang at dette var unikt. Da jeg så det, vinket jeg på Torbjørn. Dette er noe man får opplever bare en gang. Her måtte det fotografers, forklarer undervannsfotografen, Ronni, som fikk flere blinkskudd av deres spesielle møte.

Den geléaktige gjenstanden ble funnet av de to dykkerne på 17 meters dybde rett utenfor dykkerklubben sitt lokale i Ålesund. Kapselen hadde en diameter på litt over en meter, og var tom ifølge Bekkemellem.

«Kraken» sin eggkapsel?

Geléklumpen er en eggkapsel som trolig inneholder egg fra en blekksprut. Det blir spekulert rundt akkurat hva type blekksprut dette kan være, men med tanke på størrelsen er det mulig at den kommer fra kjempeblekkspruten Architeuthis. Det er en blekkspruttype som lever på svært dypt vann, og kan bli hele 13 meter lang. Den har vært inspirasjon for mytiske sjøuhyrer som «Kraken».

– Vi kan i alle fall konkludere at dette er fra en blekksprut. Det er ikke sikkert at det er en kjempeblekksprut, men det skal ikke utelukkes. Det er ikke egg fra akkar, men hvilken art/slekt der er er vi ikkje sikre på enda, forklarer Johnsen.

Det kan også være innen blekksprutordenen Ommastriphadae, der akkar av slekten Todarodes finnes. Slike store eggmasser i gelékuler er kjent fra to havlevenede arter, blant annet observert utenfor Tyrkia for noen år siden. Desse blekksprutartene er ikkje stort over en meter lange, men kan få eggmasser på over to til fire meter i omkrets.

– Det er antatt at eggkapslene kommer av at blekkspruter danner en beskyttende hinne for egga sine. Når de skal gyte kommer de på grunnere vann, vann med lavere tetthet, for å gyte. Dette er ennå ikke blitt observert, fortsetter han.

Dokumenter!

Marinbiologen forklarer til Sunnmørsposten at slike kapsler nesten ikke er observert i Norge, men at de i det siste har fått melding om at noen har sett dem. VG hadde blant annet et oppslag tidligere i sommer om en lignende kapsel som ble observert i Egersund av Erling Svensen.

Økolog og seniorforsker ved Havforskningsinstituttet, Gro van der Meeren, oppfordrer folk å dokumentere mest mulig.

– Vi vet mer om Månen og Mars enn vi vet om dette fenomenet, forteller hun.

– Vi tror dette er uhyre sjeldent i våre farvann. Slik situasjonen er nå, er vi ikke sikre på om det er snakk om flere unike kapsler, eller en unik kapsel som reiser med strømmen langs norskekysten, fortsetter hun.

Gro ber alle som skulle være så heldige å komme over dette fenomenet om å dokumentere så mye som mulig.

– Ta bilde eller film av fenomenet og noter dybde, temperatur, sted og tidspunktet for observasjonen, sier Gro.

Ved Havforskningsinstituttet kan oseanografene analysere hvor det er mulig at kyststrømmen kan ta med seg eggene fra observasjonsstedene, om de bare får nok tid- og stedsinformasjon.

– Om mulig, ta ut litt vev fra yttersiden av egget til analyse, forsegle prøvene og frys dem i en tett pose. Ikke stikk hull på ballen!

– Send meg gjerne informasjon med oversikts- og detaljbilder med makrofotoutstyr og fryste prøver, avslutter en engasjert Johnsen.