ADVARSEL: «Ikke spis krabber, blåskjell eller berggylte fra Åsefjorden ut til en grense trukket mellom Åse og Humla», advarer Mattilsynet i sine kostholdsråd.

Åsefjorden, som ligger i østre del av Borgundfjorden, er forurenset av den bromerte flammehemmeren HBCDD. Miljøgiften akkumuleres i næringskjeden. I Ellingsøyfjorden er det kvikksølv som skaper problemer.

«ADVARSEL: Gravide og ammende bør ikke jevnlig spise torsk som er fisket i området Ellingsøyfjorden fra Hoffland/Flatholmen i vest til Dyrøya i øst.»

ADVARES Kartet viser rødt havområde rundt Ålesund med advarsler for deler av Borgundfjorden/Åsefjorden og Ellingsøyfjorden.Kilde: Miljøstatus/Miljødirektoratet.

Dette er gjeldende

kostholdsråd på Miljødirektoratets Miljøstatusoversikt

. Giftinnholdet i sjømaten og fisken ble sist vurdert i 2006 og 2007.

Åsefjorden: Det ligger over 17 kilo gift av typen HBCDD på havbunnen

Nye vurderinger?

– Advarsler mot fisk og sjømat er ti og elleve år gamle. Når kan vi igjen, trygt spise krabber fra Åsefjorden?

– Det vet jeg ikke, sier Harald Nordås, seniorrådgiver ved Mattilsynets hovedkontor, seksjon for sjømat. Han vet heller ikke om barna våre, eller neste generasjon, trygt kan spise lokalfanget sjømat fra fjorden.

– Når er det aktuelt å gjøre nye vurderinger?

– Men vi ser et stort behov for nye undersøkelser mange steder langs kysten, og vi håper å kunne øke innsatsen fremover, sier han. Han viser og til at Miljødirektoratet og fylkesmennene bidrar til lokale undersøkelser.

Setter Ålesund på lista

– Men per i dag kan jeg ikke si når det blir aktuelt med nye undersøkelser i ålesundsområdet, men jeg tar dette inn som et aktuelt område å vurdere på nytt, sier han til Sunnmørsposten. Han vil derfor sette ålesundsområdet inn på lista over områder som bør undersøkes, uten at han kan si noe om eller når det kan bli gjennomført.

Fjordrydding

Både Borgundfjorden og Ellingsøyfjorden er sterkt forurenset som følge av industrivirksomhet. Det er laget en tiltaksplan for opprydding i forurenset sjøbunn i de bynære områdene (Borgundfjordprosjektet), og i 2018 skal en i gang med å rydde opp i Aspevågen. Ålesund og Sula kommune har som mål at ingen del av Borgundfjorden skal ha advarsler mot å spise fisk og sjømat. Oppryddinga i Aspevågen vil ifølge Mattilsynet og fylkesmannen neppe ha effekt på forholda innerst i Borgundfjorden og Åsefjorden. Tidligere mudring av sjøbunnen ved Fiskarstrand verft har og først og fremst lokal effekt.

– Men vi planlegger å følge opp skipsverftene, slik som Vegsund slip, utover høsten, og vil pålegge kartlegging og eventuelle tiltak på sjøbunnen, sier Thomas Aurdal, hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

Se kart: Slik er sjøen forurenset etter skipsbyggingen