Vinner og finalister fra prestisjekonkurranse viser sine kunster på årets matfestival:

– Livet blir forandra for vinnerne. Dette er den absolutt mest prestisjefylte konkurransen i Portugal, forsikrer Rita Cupido. Hun er direktør i organisasjonen som i 28 år har kåret Portugals beste kokk. I år gikk 28 år gamle Luis Gaspar av med seieren, mens Nuno Fernandes, Ricardo Raimundo og Duarte Eira var finalister.

En av premiene var en tur til den norske klippfiskhovedstaden der de selvsagt også deltar på årets matfestival.

Vi spurte folk på gata i Ålesund: – Hva er smaken av Ålesund?

Stadig nye klippfiskretter

– Norsk klippfisk er en råvare som alltid skal inngå i konkurransemenyen, forteller Rita Cupido.

Fra hellas Krukker fulle av gresk oliven og solide fetastykker fristet også midt oppe i all lokalmaten.

Kanskje ikke så underlig i et land der boka «1001 måter å lage klippfisk på» er en soleklar bestselger.

– Men det finnes selvsagt mange flere klippfiskretter enn de 1001. De som melder seg på til «Årets kokk» må hvert år bidra med en helt ny rett med denne flotte råvaren som hovedingrediens.

Luis Gaspar forsikrer at det ikke er noe problem i det hele tatt. Men det er også viktig at tradisjonene blir tatt vare på. Man skal ha respekt for en råvare som står på bordet minst én gang i uka i portugisiske hjem

En kjærlighetserklæring: – Det burde lukte klippfisk i hele Ålesund

Kokketeater

De fire kokkene er med i kokketeateret i regi av Klippfiskakademiet. Kokketeater blir det både i dag og i morgen, og akademisjef Mindor Klauset reklamerer spesielt for lørdagens happening.

– Da kommer det en mexicansk kokk som blant annet skal kombinere klippfisk med sjokolade. Det kan jo bli interessant, tror Klauset.

Klippfiskakademiets egne folk skal også i aksjon i teltet på Sankten som i går også var arena for den offisielle åpningen.

Storkjøkkenmesse Inne i Korsatunnelen hadde Kokkenes Mesterlaug i Møre og Romsdal invitert til storkjøkkenmesse.

Den var det landbruksdirektør Frank Madsøy som sto for. Landbruksdirektøren trakk fram de mange lokale matprodusentene fra hele fylket som bruker disse dagene i Ålesund til å vise fram bredden av matkultur i Møre og Romsdal.

– På matfestivalen har ingen hørt om fogderistrid, slo Madsøy fast.

God stemning

Festivalgeneral Terje Devold smilte selvsagt fra øre til øre mens han ilte fra det ene gjøremålet til det andre på åpningsdagen. Han og de andre ildsjelene som er med på dra festivalen i land, kunne registrere at godværet og mye god mat skapte upåklagelig stemning. Folk satte seg ned med grillspyd og klippfiskburgere både på benker og fortauskanter. Det var nesten sydlandske tilstander.

Ute til lunsj Kollegene Stefan Olsen, Bjørn Sætre, Karen Storheim, Per Paulsen, Sebastian Engkrog og Jostein Dahl Gjelsvik fra I & M tok lunsjen på Sankten i går.

– Helt topp, slo seks kolleger fra I & M Kommunikasjon fast. De hadde benka seg rundt et bord på Sankten og inntok lunsj i det fri.