– Vi er stolte over det vi har fått til så langt, sa ordfører Eva Vinje Aurdal til Sunnmørsposten.

På veg ut av Robek

I 2015 sleit Ålesund med et underskudd på 145 millioner og ei samla gjeld på totalt 5,5 milliarder kroner. Da ble kommunen satt under statlig administrasjon. Eiendomsskatten ble dette året firedobla, fra 27 mill. til 97 mill. Nå kan Ålesund være på veg ut av den lite hyggelige Robek-lista.

Men lederne for de største partiene i opposisjon er ikke spesielt imponert.

For når du hvert år tar inn 70 millioner ekstra kroner i eiendomsskatt, er dette ingen sak, mener Geir Stenseth (Frp).

– Det er rådmann Astrid Eidsvik som skal ha æren for at økonomien nå styres bedre, pluss alle Ålesunds skatteytere som betaler, mener Hans Kjetil Knutsen (Ålesundlista).

– At Ap, KrF, MDG og SV påberoper seg æren for at kommunen er på vei ut av Robek, er ikke mindre enn et hån mot huseieren her i kommunen. Det er den økte regningen på eiendomsskatt de har fått i postkassa som først og fremst har betalt oss ut av Robek, svarer Øystein Tvedt (H).

60 punkt lang liste

Flertallet i bystyret kom rett før helga med ei rundt 60 punkt lang liste, som en statusrapport halvvegs i perioden.

– Det er knapt noe av det som står på skrytelista som skyldes den nye makta i byen, mener Øystein Tvedt.

– Av politiske vedtak er det ett stort gjennomslag jeg kan gi de æra for, ei markant innskrenking av valgfriheten til innbyggerne våre. Fjerning av fritt skolevalg og fritt brukervalg i omsorgen, reduserte skjenketider, stans av nye private barnehager. Der kan jeg si at vi har merket en endret politisk kurs i byen, fortsetter Tvedt.

Og mye av kultursatingsa er betalt av fylkeskommunen, og har enstemmige bystyrevedtak bak seg, påpeker han.

– Også andre prisverdige forhold som administrasjonen har tatt initiativene til, og som det stort sett er enighet om i bystyret, bokfører posisjonen bare på sin egen konto, mener Knutsen.

– Og varaordfører Øvstebø var en av forkjemperne for å innføre fire bossdunker til hvert hus i byen, det synes nok ikke så mange velgere det er grunn til å skyte av, legger Knutsen til.

– Øker utgiftene

Flertallet har totalt sett heller ikke spart eller effektivisert, men tvert imot brukt mer penger, ifølge Tvedt.

– Samla sett har budsjettforslagene til posisjonen økt kostnadene til med tilsammen 3.142.000 kroner til nå, skriver Tvedt til Sunnmørsposten.