Lørdag kveld klinker guttene til og holder stor gallakonsert i Volsdalen kirke. Der skal både tilreisende stjernesolist og alle seminardeltakerne i aksjon.

Programmet blir fascinerende bredt sammensatt. Sånn må det også være når musikerne er alt fra nesten nybegynnere til rutinerte voksne.

– Vi har alliert oss med tubaisten Magnus Brandseth, forteller Tom Gontier og Stijn Berbé.

Firerbande

I lag med Jon Gorrie utgjør de troikaen som driver dagene fram. Hiv inn Ålesunds egen brass-nestor Tor Haram og vi har rene firerbanden i sving!

– Magnus Brandseth er konservatorieutdanna og aktiv som frilanser. Han sitter dessuten som solotubaist i Eikanger–Bjørsvik Musikklag. Brassbandet vant EM nå sist, minner Stijn Berbé om.

Tubaisten framstår som et slags hovedinnslag i gallakonserten. Brandseth kommer til å framføre både seriøs originalskrevet musikk og gå mer lettbeinte hurtigløp – for å demonstrere at instrumentet ikke alltid trenger skildre elefanter og andre tunge ting.

Det ryktes at han vil spille oppå noen elektroniske «looper» også, så dette kan bli riktig spennende.

God akustikk

Volsdalen kirke er valgt både for sin gode akustikk og ditto flygel. Kantor Nikolas Fehr setter seg på pianokrakken for å akkompagnere undervegs i gallakonserten.

Trompeteren Tom Gontier er spesialist i eldre repertoar og vil presentere noen barokke innslag.

Han blir også å høre i duett med landsmannen Nick Ost, som trakterer eufonium.

Baryton-instrumentet har navn etter ordet for «vellyd». Regn derfor med at Ost-en serverer både smør og fløte i sin balladeaktige avdeling.

Krumtappen Stijn Berbé akter å gjøre en klassisk variasjonssolo på hornet sitt.

Selve seminaret starter på kulturskolen fredag og slutter søndag. Det er påmeldt rundt tretti blåsere fra nær og fjern. Langt de fleste fra korpsmiljøet.

– Vi håper dette kan bli en årviss inspirerende happening, sier Tom og Stijn.

Kvalitetsfokus

Belgierne har bodd her noen år nå, til liks med newzealenderen Jon Gorrie. Alle er konservatorieutdanna på klassisk vis og arbeider dessuten som pedagoger og dirigenter.

– Vi fokuserer på kvalitet. Seminaret blir derfor ei blanding av masterclasses, kammermusikk og ensemblespill, forklarer guttene.

Gorrie – til vanlig musikkfaglig leder ved Ålesund kulturskole – er internasjonalt respektert spesialist på de mentale aspektene ved å spille.

Trompeteren og forfatteren holder naturligvis egen forelesning full av nyttige tips i konsertsammenheng.

Brassdager

Opplegget er ganske luksuriøst med tanke på alle instruktørene. Her kommer deltakerne tett på lærekreftene.

– Bevares: Vi jobber jevnt og trutt i kulturskolene alle mann. Men altså mer i det stille. Vi har lyst at det lokale messingmiljøet skal bli livligere. Derfor supplerer vi med dette påfunnet.

– Når de klarer å lage egne brassdager i andre byer fikk vi også lyst å prøve, sier forventningsfulle Gontier og Berbé.

De understreker at gallakonserten lørdag kveld er åpen for absolutt alle.