- Det er jo et eksperiment. Vi har nemlig sett tilstrømminga øke de gangene vandringene har gått i helger, sier Sindre Nakken.

Han arvet i sin tid oppdraget etter Harald Grytten med klar beskjed om at vandringa nå er hans. Fritt fram å gjøre hva han vil med den.

- Du tok ham på ordet?

- Ja, jeg gjorde dét. Og det får vel være greit at enkelte ikke er begeistra for endringa.

Også folketelling er vanskelig. Fjorårets vandring samla etter sigende fem-seks hundre. Et anna år før der igjen var det helg og rundt tre tusen vandrere - skal vi tro estimatet utført av en offisiell kraft-patriot.

Et av formålene med helge-flytting fra selve datoen har vært å gjøre opplegget mer familievennlig.

- Men vi går fremdeles om natta, så jeg har ikke gjort noen justeringer med tanke på barna. Ti-tolvåringer er uansett mottakelige for det samme som voksne. Vi forteller jo dette på en folkelig måte, sier bybranngeneralen.

Nytt av året var imidlertid ei musikalsk åpning fra taket av Maxbo ved arnestedet i Nedre Strandgate: En trompeter fra Aalesunds Ungdomsmusikkorps blåste bysangen Unge skudd. Så fulgte folkehopens vante prøve-riping av fyrstikker og spredte betraktninger rundt vær og vindstyrke i 1904. Ingen må tvile på at sørvesten var brutal den aktuelle natta.

Ved Ålesund kirke tok Jan Arild Hagen plass på kassa som alltid. Han orienterte om både det gamle bygget og dagens kirke, før ferden gikk videre østover inn i lørdagsnatta.