Spjelkavik-elevene til topps i Ocean Space Race - best av over 300:

Isak, Aasmund og Peter Elias designet og bygde den beste el-ferja

De tre båtbyggerne fra Spjelkavik videregående konkurrerte mot over 300 andre skoleelever. Til slutt stakk de av med seieren.

Isak Roald Sandvik, Aasmund Østrem og Peter Elias Hoddevik fra Spjelkavik videregående skole vant Ocean Space Race.  Foto: Per Henning/NTNU

Ålesund

Fredag konkurrerte over 300 elever fra 17 ulike videregående skoler om hvem som har designet den beste el-ferja. Det hele blei avgjort i havnebassenget på Marinteknisk Senter i Trondheim, der elevene fikk teste modellene sine i verdens største havlaboratorium.

Vinnerne av finalen var Isak Roald Sandvik, Aasmund Østrem og Peter Elias Hoddevik fra Spjelkavik videregående skole.

– I år var oppgaven å designe og bygge en ferje. Den skulle gå på elektrisitet, ha en viss størrelse og stabibiltiet, og oppfylle en rekke kriterier, sier Eirik Christiansen, som er stolt lærer for de tre.

I Trondheim konkurrerer elevene mot hverandre i blant anna fart, manøvrering, stabilitet og design. De fem beste går videre til en finale.

– Her gikk de forbi de andre skolene og vant totalt, til stor jubel, sier læreren stolt.

– Mange arbeidstimer bak

De tre elevene representerte skolen gjennom faget teknologi og forskningslære og har designet og bygget båtene fra bunnen av.

– Det ligger vel en del arbeid bak dette?

– Åja! Det er mye arbeid. Dette er et fag de har fem timer i uka, og elevene har jobbet med dette fra slutten av oktober til 20. januar, sier faglæreren.

Men også før prosjektet begynte har de både tenkt og tegna, og mye arbeid er også gjort på fritida.

– Vi fikk låne bassenget på Moa to ganger for å teste modellene, og har fått litt hjelp fra Vard og NTNU.

Faget er et valgfag som gir real smakebit på ingeniørstudier.

– Elevene får veldig frie oppgaver og må løse veldig mye sjøl. De får krevende oppgaver, stramme tidsfrister og det er ingen standardiserte løsninger. Det greier de veldig fint – de er så flinke! sier Christiansen.

Konkurransen blir arrangert av Samarbeidsforum Marin, SINTEF Ocean (tidligere MARINTEK) og NTNU i fellesskap. Målet er å motivere og inspirere til marine studier, og Christiansen tror flere av elevene ble inspirert.

– Noen av elevene går rundt med stjerner i øya da de får se labene og sånt. I Trondheim traff jeg også tre tidligere elever som har tatt faget, og nå begynt på studier, sier han.

Elever fra Spjelkavik videregående vant også 1. plass for mest stabile skip, så i år har skolen virkelig hevdet seg i Trondheim.